Herbebossing in het regenwoud Heelkruiden zoals de Brunfelsia grandiflora (zie pootplant op de foto) spelen een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde van de inheemse volkeren in het Amazonegebied. (© Magnus Arrevad) Terug naar het overzicht

Brazilië: Het regenwoud is onze apotheek

Het regenwoud is cruciaal voor de gezondheid van de inheemse volkeren die er leven. Sjamanen bereiden medicijnen en geneesmiddelen uit de oerwoudplanten. Maar deze alleen mondeling doorgegeven eeuwen oude kennis dreigt verloren te gaan. Help mee om de geneeskunde uit het regenwoud voor de inheemsen en voor ons allemaal te bewaren.

Wordt donateur

Het verhaal

"Het verlies van onze traditionele kennis maakt ons afhankelijk van de gezondheidszorg van de overheid. Dat systeem is echter duur en niet goed", verklaart Álvaro Tukano.

Álvaro is het hoofd van het 260.000 hectare grote Balaio-reservaat van het inheemse Tukano-volk op de Rio Negro in de Braziliaanse staat Amazonas. Sinds meerdere decennia zet de 67-jarige zich in voor de rechten van de inheemse volkeren, voor hun grondgebieden en hun tradities.

Al sinds honderden van jaren hebben de sjamanen een onschatbare kennis verzameld over de geneeskracht van planten in de regenwoudgebieden aan de Amazone. Ze kennen de effecten van honderden planten. Met natuurlijke middelen die van deze planten zijn gemaakt is het mogelijk om ziekten te bestrijden, mensen gezond te maken en hun afweer te versterken.

Het dilemma

Maar de westerse beschaving en levensstijlen, die in toenemende mate de dorpen en het regenwoud aantasten, en het beleid van de Braziliaanse overheid, tasten ook de inheemse gemeenschappen steeds meer aan.

De ouderlingen en sjamanen, zogenoemde "curandeiros", hebben steeds minder invloed, worden minder gerespecteerd - en sterven uit. En met hen ook al hun kennis en vaardigheden. De traditionele kennis en de natuurgeneeskunde worden vervangen door op wetenschap gebaseerde westelijke geneeskunde. De inheemsen worden zo afhankelijk van overheidsinstellingen, overheidsprogramma's en economische belangen.

De Coronavirus-pandemie heeft zonder enige twijfel blootgelegd dat de zorginstellingen van de overheid totaal niet voldoende zijn in het regenwoud. Het beleid heeft de bewoners van de regenwoudgebieden overgelaten aan hun lot: Honderdduizenden zijn ziek geworden door het virus en duizenden zijn gestorven.

"Ze zijn gestorven omdat ze niet hebben geloofd in onze traditionele heelmethoden en medicijnen en omdat er gebrek is aan traditionele wijsheid", legt Álvaro Tukano uit.

De oplossing

"De meerderheid van de inheemse bevolking in mijn gebied van de Tukano die met het Coronavirus besmet is geraakt heeft het overleefd. Ze ontsnapten aan de dood met behulp van sjamanisme en geneeskrachtige planten uit het regenwoud."

Álvaro Tukano wil de kennis van de plantengenezers documenteren en behouden – zowel voor de inheemse bevolking in het regenwoud als ook voor de rest van de wereld. In het kader van het project is hij van plan om:

  • Een perceel te creëren om geneeskrachtige planten te kweken, om ze te oogsten en om ze te prepareren voor de behandeling.
  • De planten, hun teelt, verwerking en toepassing in woord en beeld te documenteren en te beschrijven voor verder onderzoek en publicaties.
  • Jonge inheemse mensen op te leiden om de traditionele kennis te behouden. Op die manier kan een nieuwe generatie van natuurgenezers ontstaan.
  • Het project zal wetenschappelijk worden begeleid. De coöperatie met instituten moet ervoor zorgen om de werkzame stoffen van planten te isoleren en ze op een eerlijke manier op de markt brengen. Hierdoor zullen de inheemse gemeenschappen op de lange termijn een duurzaam inkomen hebben en niet meer afhankelijk zijn van donaties.

Jouw donatie is bestemd voor transportkosten, materiaal, communicatie en "studieleningen" voor de deelnemers aan het project.

Het project zal in januari 2021 beginnen en zal minstens 3 jaar lopen.

Jouw donatie voor het regenwoud

Herbebossing in het regenwoud
 ,00

Je kunt het bedrag ook zelf aanpassen!

Over jouw donatie

Beveiliging van gegevens We coderen je persoonsgegevens om ze te beveiligen.