De EU moet het gebruik van palmolie als biobrandstof stoppen!

Orang-oetang met baby Wetenschappers: 100.000 orang-oetangs zijn in de laatste jaren gedood om palmbomen te kunnen planten (© istock.com)
423.236 deelnemers

End of campaign: 1 jun. 2021

Volgens nieuwe cijfers wordt 61 % van de geïmporteerde palmolie gebruikt voor biodiesel en voor elektriciteit. De EU zou het gebruik van biodiesel in Europa meteen een halt kunnen toeroepen, maar de ministers negeren het Europese energiebeleid.

Nieuws & updates Appel

Aan: Europese Commissie, Europees Parlement, Europese Raad en Regeringen van de 28 lidstaten

“Het gebruik van biobrandstof is de verkeerde weg en moet meteen worden gestopt.”

Lees de begeleidende brief

Tropische wouden worden gerooid om de monoculturen voor ethanol en biobrandstof aan te kunnen planten. Daardoor komt er een enorme hoeveelheid koolstof in de atmosfeer vrij.

Deze resultaten worden ook gesteund door onderzoek dat de EU in opdracht heeft gegeven maar dat lange tijd is verborgen gehouden door de Europese Commissie. Biodiesel gemaakt van palmolie veroorzaakt drie keer zo veel schadelijke uitstoot als diesel gemaakt van aardolie. Ook biodiesel van raapzaadolie en soja heeft een negatieve balans op het klimaat.

Om de biobrandstof te kunnen produceren die voor de EU bestemd is worden 8,8 miljoen hectare aan teeltoppervlakte verbruikt – een vlakte die even groot is als de oppervlakte van Oostenrijk. Twee derde daarvan liggen buiten de EU. Volgens het EU-onderzoek worden in Zuidoost-Azië 2,1 miljoen hectare verbruikt door plantages met oliepalmen.

Daardoor wordt de leefomgeving van orang-oetangs, tijgers en neushoorns verwoest, raken de olifanten die hier op zoek gaan naar voedsel vaak vergiftigd en is de orang-oetang-populatie op Borneo binnen 16 jaar gedaald met 100.000 individuen.

Verbruik van palmolie in de EU 2017

In 2016 verbrandden de lidstaten 22 miljard liter biobrandstof en volgens de plannen van de Europese Commissie zullen auto's ook in de toekomst ethanol en biodiesel kunnen tanken. Meer dan de helft van de palmolie die in de EU wordt ingevoerd – jaarlijks 2,4 miljoen ton – wordt gebruikt voor de productie van biodiesel.

Al in 2017 besloot het Europese Parlement om geen palmolie meer te importeren en de productie van biobrandstof uit plantaardige oliën uit regenwouden stop te zetten. Wij vragen de Europese commissie om het gebruik van palmolie voor biobrandstof tot uiterlijk in 2020 te verbieden.

De EU-lidstaten kunnen nú de kans grijpen om eindelijk te stoppen met het problematische bijmengen van biobrandstof.

Achtergronden

Getallen in verband met de productie en het verbruik van biodiesel (FAME), gehydrogeneerde biobrandstof (HVO-diesel) en ethanol in de transportsector in de EU

1. Biobrandstof (FAME) en HVO-diesel in de EU in mld. liter in 2016 
Productie 14,7
Waarvan HVO-diesel 2,4
Verbruik 14,9

Grondstoffen gebruikt voor biodiesel (FAME) en HVO-diesel in 2016 
Raapzaadolie 6,1
Palmolie 2,4
Gebruikte frituurolie en -vet (UCO) 2,4
Dierlijke vetten 1,1
Sojaolie 0,6
Andere soorten oliën (tallolie, vetzuren) 0,4
Zonnebloemolie 0,01
Andere plantaardige oliën 0,3

2. Ethanol in de EU in mld. liter in 2016
Productie 6,0
Verbruik 6,8

Grondstoffen gebruikt voor ethanol in mln. ton/jaar in 2016 
Suikerbieten 8,8
Mais 5,4
Tarwe 4,0
Triticale (kruising tussen tarwe en rogge) 0,7
Rogge 0,6
Gerst 0,5
Cellulose (hout enz.) 0,2

Bron: USDA, 6-2017: EU Biofuels Annual 2017 (geraadpleegd op 26-09-2018).

Meer informatie:

Bericht van Cereology: Cerology, Sept. 2017. Thought for food – A review of the interaction between biofuel consumption and food markets (geraadpleegd op 26-09-2018).

Resolutie van het Europees Parlement van 4 april 2017: Palmolie en de ontbossing van regenwouden (geraadpleegd op 26-09-2018).

Artikel van de Europese Commissie: The land use change impact of biofuels consumed in the EU Quantification of area and greenhouse gas impacts (geraadpleegd op 26-09-2018).

Artikel van DuurzaamBedrijfsleven: "Definitief verbod op het gebruik van palmolie voor biobrandstof in de EU" (geraadpleegd op 28-09-2018).

Reportage over de winnaars en verliezers

De Duitstalige reportage Asimetris laat zien waarom de mens één van de verliezers van de palmolie boom is. Koop de film in onze Online-Shop.

Begeleidende brief

Aan: Europese Commissie, Europees Parlement, Europese Raad en Regeringen van de 28 lidstaten

Geachte dames en heren,

De EU-landen verbruiken in de transportsector ca. 22 miljard liter biobrandstof. Bovendien is het meer dan twijfelachtig om levensmiddelen zoals plantaardige oliën, mais en tarwe tot biobrandstof te verwerken, aangezien er op de wereld miljoenen hongerige en ondervoede mensen zijn.

Het immense grondgebruik voor energiegewassen in monoculturen verwoest de biologische diversiteit en verdringt unieke ecosystemen zoals de regenwouden.

De invoer van palmolie weegt bijzonder zwaar. De industrieel gebruikte plantages voor oliepalmen zijn zich overal ter wereld aan het uitbreiden – ten koste van de regenwouden. De plantages vernietigen de biodiversiteit en verjagen de bewoners.

Ook uit het wetenschappelijke onderzoek dat door de Europese Commissie in opdracht is gegeven blijkt dat de emissies die door biodiesel uit palmolie veroorzaakt worden drie keer zo groot zijn als bij fossiele dieselbrandstof. Maar ook biobrandstof uit sojaolie en raapzaadolie levert een negatieve balans voor het klimaat op.

Milieubeschermers, mensenrechtenactivisten, wetenschappers, ontwikkelingsdeskundigen, internationale organisaties zoals de Verenigde Naties (VN) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) eisen van de EU om het schadelijke biobrandstof-beleid te beëindigen.

Met vriendelijke groet

Nieuws & updates