Orang-oetan met baby Orang-oetan met baby’tje (© istock.com) Terug naar het overzicht

Donatie voor Zuidoost-Azië

Wie denkt aan Zuidoost-Azië ziet meestal orang-oetans. Niet alleen de beroemde mensapen maar ook Sumatraanse tijgers, paradijsvogels en komodovaranen vinden in de bossen hier hun laatste toevluchtsoord en leefgebied.

Nu doneren

Zuidoost-Azië – dat zijn tienduizenden grote en kleine eilanden. Een onvergelijkbare speeltuin van de evolutie die in elke regio andere dieren- en plantenwerelden heeft voortgebracht: West-Indonesië wordt gekenmerkt door machtige tweevleugelige fruitbomen en is het thuis van tijgers en neushoorns. Het oosten van het subcontinent, tot Papoea-Nieuw-Guinea en zelfs Australië, behoort tot de biologische hotspots: Het is één van de extreem soortenrijke plekken op onze planeet, waar de bossen oeroud zijn en veel soorten onbekend zijn voor wetenschappers. In de veenbossen van Sumatra en Borneo leven de enige mensapen in Azië, de orang-oetans.

Honderden inheemse volkeren hebben hun thuis in de bossen, die ze dan ook beschermen. Velen beschouwen het bos als hun moeder die hun alles geeft wat ze nodig hebben. Maar oliepalm- en celluloseplantages verwoesten het thuis van mens en dier. En ook de mijnbouw laat diepe wonden achter in deze unieke regenwouden. De gevolgen zijn enorm, want de natuur raakt uit evenwicht: erosie spoelt de bodem weg, overstromingen vegen nederzettingen weg en de droogte vernietigt hele oogsten. De klimaatcrisis is hier al merkbaar voor velen. Doordat de bossen worden gerooid, versnelt de crisis nog meer.

Omdat er toch nog veel te redden valt, zetten wij ons samen met onze partners en met volle inzet in voor de regenwouden. Onze partners ter plekke belemmeren bedrijven, dringen aan op bosrechten, planten bomen en geven mensen hoop.

Jouw donatie voor Zuidoost-Azië steunt bijvoorbeeld de volgende projecten:

Boomkangeroe in Papoea

Bosrechten in Papoea

De regenwouden in Papoea ondergaan een ongekende stormloop door hout-, palmolie- en mijnbouwbedrijven. Doordat het bos verdwijnt verliezen de inheemse Papoea’s hun bestaansbasis. De milieu- en mensenrechtenorganisatie Pusaka verzet zich tegen kaalslag en landroof.

Lees meer over het project

Inheemse Dayak Tomun in het Kinipan-bos

Hulp voor milieuactivisten op Borneo

Meer dan bijna elke andere diersoort staan orang-oetans symbool voor wat wordt vernietigd voor palmolieplantages. Hun leefmilieu wordt elke dag kleiner. Samen met onze partners moeten wij een eind maken aan de illegale activiteiten van de palmoliebedrijven.

Lees meer over het project

Matek Geram van de organisatie SADIA staat aan een afwateringskanaal

Bescherming tegen landroof in Sarawak

De milieuactivist Matek Geram vecht in de Maleisische regenwouden onvermoeibaar tegen palmoliebedrijven en houthakkers. Daartoe brengt hij samen met de organisatie SADIA het land van het inheemse Iban-volk in kaart en klaagt bedrijven aan die de bossen binnendringen.

Lees meer over het project

Jouw donatie voor het regenwoud

Orang-oetan met baby
 

Je kunt het bedrag ook zelf aanpassen!

Geen winstoogmerk Rettet den Regenwald e. V. (Red het Regenwoud) is in Duitsland erkend als ANBI (algemeen nut beogende instelling).

Veiligheid van jouw gegevens Jouw gegevens worden gecodeerd (TSL/SSL) overgedragen dus zijn ze tijdens de overdracht effectief beschermd tegen derden.

Donatie opzegbaar Periodieke donaties kun je op elk moment opzeggen door gewoon een berichtje te sturen naar info@regenwoudredden.org.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!