Een kindje van het inheemse volk Paiter Surui, Brazilië Inheemse mensen zijn de beste beschermers van het regenwoud Terug naar het overzicht

Donatie voor de beschermers van het regenwoud

De regenwouden zijn vooral daar goed beschermd waar inheemse volkeren leven en zich inzetten voor het behoud van de natuur. Een belangrijk deel van ons werk richt zich op de instandhouding en versterking van hun rechten. De beschermers van het regenwoud gaan op verschillende manieren te werk – afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.

Nu doneren

Zodra Salim het bos betreedt trekt hij zijn schoenen uit. Hij wil de bodem onder zijn voeten voelen zegt de Malaier. Veel van onze partners denken zo. Ze zijn opgegroeit met het regenwoud en de dieren die er leven en zijn nog steeds dicht bij de natuur. Ze zijn in de regenwouden thuis.

Nu werken de beschermers in een omgeving waar er een dramatische toename van de ecologische noodsituatie is. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn zichtbaar. Velen zijn bereid persoonlijke offers te brengen en sommigen werken met gevaar voor eigen leven. Om ze te beschermen kunnen wij hun namen niet noemen.

Ze belemmeren internationale plantage- en mijnbouwbedrijven en achtervolgen criminele houthakkers en dierensmokkelaars. Centraal staan ook landrechten die tegen landroof en kaalslag beschermen. Een mogelijkheid om bedrijven te stoppen kan zijn om juridische procedures in te stellen.

Al onze partners hebben één ding gemeen: ze zijn dankbaar voor de steun van Red het Regenwoud – en voor het respect, de solidariteit en het vertrouwen dat wij hen schenken.

Jouw donatie voor de beschermsters en beschermers van de regenwouden steunt bijvoorbeeld de volgende projecten:

Matek bij het in kaart brengen van het land

Met landkaarten de rechten van de inheemse bevolking beschermen

De milieuactivist Matek Geram vecht in de Maleisische regenwouden onvermoeibaar tegen palmoliebedrijven en houthakkers. Daarvoor karteert hij het traditionele land van de gemeentes om zo hun landrechten te verkrijgen en klaagt hij bedrijven aan die de bossen indringen.

Lees meer over dit project

Papoea-vrouw met mondmasker met in het Indonesisch de opschrift "Bescherm het bos – het bos beschermt ons"

Het regenwoud in Papoea redden en bosrechten sterker maken

De regenwouden in Papoea ondergaan een ongekende stormloop door hout-, palmolie- en mijnbouwbedrijven. Landroof en kaalslag zijn enorm aan het toenemen. Door het verdwijnen van het bos verliezen de inheemse Papoea’s hun bestaansbasis. De milieu- en mensenrechtenorganisatie PUSAKA verzet zich tegen kaalslag en landroof.

Lees meer over dit project

Het Batwa-volk dichtbij het Kahuzi-Biega National Park

De Batwa en de gorilla's

De regio van het Kahuzi-Biega National Park waar de met uitsterven bedreigde gorilla's leven, is het thuis van de inheemse Batwa. Ooit leefden zij in en met het bos maar ze zijn verjaagd door de natuurbescherming. De organisatie CAMV zet zich ervoor in om de rechten van de inheemse bevolking en de bescherming van het regenbos te verenigen. Want de natuur kan alleen worden bewaard met behulp van de mensen.

Lees meer over dit project

Spiritualiteit in Guinee-Bissau

Oude rituelen bewaren het bos van Guinea-Bissau

In Guinea-Bissau zijn de bossen vol van goede en boze geesten en akelige creaturen. Maar zelfs de boze geesten doen goed want de spiritualiteit van de mensen helpt om de natuur te beschermen. Bovendien helpt de macht van de radio. Dorpelingen melden wanneer iemand zonder toestemming bomen kapt zodat de autoriteiten kunnen interveneren.

Lees meer over dit project

Jouw donatie voor het regenwoud

Een kindje van het inheemse volk Paiter Surui, Brazilië
 

Je kunt het bedrag ook zelf aanpassen!

Geen winstoogmerk Rettet den Regenwald e. V. (Red het Regenwoud) is in Duitsland erkend als ANBI (algemeen nut beogende instelling).

Veiligheid van jouw gegevens Jouw gegevens worden gecodeerd (TSL/SSL) overgedragen dus zijn ze tijdens de overdracht effectief beschermd tegen derden.

Donatie opzegbaar Periodieke donaties kun je op elk moment opzeggen door gewoon een berichtje te sturen naar info@regenwoudredden.org.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!