Namibië: Geen olie uit de schatkamer van Afrika!
De flora en fauna van Namibië wordt bedreigd door een angstaanjagende hebzucht naar aardolie. Het Canadese bedrijf ReconAfrica heeft de licentie gekregen om in het Kavangomoeras naar aardolie te zoeken. Steun alsjeblieft het verzet tegen de bevordering van fossiele energie, die de klimaatcatastrofe verergert.
Nieuws & updates AppelAan: President van Namibië Hage Geingob, Minister-president van Namibië Saara Kuugongelwa-Amadhila, President van Botswana Dr. Mokgweetsi Masisi
“De uitbuiting van aardolie bedreigd de natuur van uw landen en het wereldklimaat. Voorkom alstublieft het project van ReconAfrica.”
"De aardolie moet in de bodem blijven", eist Ina Shikongo. De activiste van Fridays for Future (FFF) in Windhoek, de hoofdstad van Namibië, vecht tegen het project om voorheen onontdekte olievoorraden in het noordoosten van het land te exploiteren. "Olieproductie zou niet alleen een ramp zijn voor het wereldklimaat, het water en de fauna, maar ook voor de lokale bevolking. Ze noemt het "genocide en ecocide".
Het project, waar Ina, andere activisten van FFF en Frack free Namibia zo fel tegen strijden, wordt door het Canadese bedrijf ReconAfrica (RA) bespoedigd. Het beweert een immens diep sedimentair bekken te hebben ontdekt – mogelijk gevuld met olie en gas. RA heeft een exploratievergunning in het Kavango-bekken in de wacht gesleept, een booreiland in de VS gekocht, en het naar Namibië verscheept.
Als de 3 exploratieboringen die in december zijn begonnen succes opleveren wil het bedrijf 1 mld. barrel aardolie delven – om daarna verder te zoeken in diepere lagen. Milieuactivisten vrezen dat het bedrijf, ondanks zijn eigen sussende verklaringen, inzet op fracking omdat het in marketingmateriaal eufemistisch spreekt van "onconventionele methoden".
Ondertussen heeft RA de eerste proefboring afgerond en brengt het booreiland naar de tweede verkenningsplek.
De ecologische gevolgen van het project kunnen vernietigend zijn. Het bedreigt de wateren van de droge savannes van Namibië en de beroemde Okavangodelta van Botswana, een Unesco-werelderfgoedgebied vanwege zijn biodiversiteit en de thuisbasis van grote aantallen olifanten, nijlpaarden en vogels – en daardoor ook het toerisme en de bestaansbasis van inheemse volkeren zoals de San.
Om het klimaat, de biodiversiteit, het aquatisch milieu en het levensonderhoud van de bevolking te behouden, moet het project worden stopgezet.
Steun deze eis alsjeblieft!
Achtergronden- Namibië was het eerste land dat milieubescherming in zijn grondwet opnam.
- Namibië, Botswana en Canada hebben het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend.
- De bevolking van Namibië leidt onder de gevolgen van de klimaatcatastrofe.
- Namibië heeft de Verklaring van de Rechten van Inheemse Volkeren en de Verdragen inzake Biologische Diversiteit ondertekend.
Het project van ReconAfrica
Het projectgebied van ReconAfrica beslaat 25.341 vierkante kilometer in Namibië, een gebied dat groter is dan meer dan helft van Nederland, en strekt zich uit over het hele Kavango-bekken. In Botswana heeft het bedrijf een exploratievergunning over nog eens 9.921 vierkante kilometer.
Terwijl het tijdschema van het bedrijf door Covid is opgeblazen, zouden de proefboringen eind 2020 moeten beginnen en tussen 100 en 120 dagen moeten duren. Als de boringen succesvol zijn, kan het bedrijf de rechten om olie en gas te produceren voor 25 jaar veiligstellen.
De regering van Namibië zou dan maar 5 % heffingen (Royalty) en 35 % bedrijfsbelasting plus een winstbelasting vragen. Botswana zou waarschijnlijk niet meer dan 3 % Royalty en 22 % bedrijfsbelasting vragen.
De ruwe olie zou eerst over een 225 kilometer lange grindweg naar Grootfontein worden getransporteerd, waar het in treinen zou worden overgeladen en naar de haven in Walvisbaai zou worden getransporteerd.
Fracking komt in de milieubeoordeling niet aan de orde, maar belangrijke directie- en bestuursleden van ReconAfrica hebben connecties met frackingactiviteiten in de VS en daarbuiten.
Milieuactivisten uit Frack Free Africa en Fridays for Future vrezen dat hier zich herhaalt wat in de Nigerdelta te zien is: daar veroorzaakt de olieproductie van Shell en andere bedrijven een ecologische en sociale catastrofe.
Aan: President van Namibië Hage Geingob, Minister-president van Namibië Saara Kuugongelwa-Amadhila, President van Botswana Dr. Mokgweetsi Masisi
De heer president van Namibië Hage Geingob,
De heer Minister-president van Namibië Saara Kuugongelwa-Amadhila,
De heer President van Botswana Dr. Mokgweetsi Masisi,
Ik schrijf u uit bezorgdheid over een olie- en gasexploratievergunning die is verleend aan het Canadese bedrijf Reconnaissance Africa (ReconAfrica) in het ecologisch gevoelige Kavango-bekken van Namibië. Het project is ook van invloed op Botswana.
Een alliantie van maatschappelijke organisaties en individuen uit Namibië, Botswana en de hele wereld is tegen het project. Ik steun deze afwijzing om de volgende redenen:
Het olieproject dreigt de natuur en beschermde gebieden te vernietigen en te vervuilen: het gebied ligt grotendeels binnen het KAZA Transfrontier Park en raakt drie nationale parken. De Okavango-rivier en de Panhandle-regio voorzien de unieke Okavangodelta, een Unesco-werelderfgoedlocatie, van water. De Unesco World Heritage site Tsodilo Hills, die ook wordt beïnvloed, wordt vereerd door de inheemse San mensen, die er een van hun laatste toevluchtsoorden hebben.
Ik ben vooral bezorgd dat het bedrijf, ondanks zijn eigen sussende verklaringen, inzet op fracking, omdat in het marketingmateriaal wordt gesproken van "unconventional play" en "unconventional methods" – eufemistische termen voor fracking.
Het grondstofproject doet denken aan het neokolonialisme: ReconAfrica bezit 90 procent van de mijnbouwvergunning, de Namibische Oil Corporation NAMCOR slechts 10 procent. In Botswana heeft ReconAfrica zelfs 100 procent van de licentie in handen. De regering van Namibië vraagt een heffing van slechts 5 procent.
Volgens critici weet het publiek weinig over het grootschalige project en de verwachte effecten. De lokale bevolking, de boeren en de inheemse San zijn blijkbaar niet geraadpleegd, wat in strijd is met de beginselen van vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming.
Ik maak me grote zorgen over de verwachte gevolgen van de olie- en gaswinning in ecologisch gevoelige ecosystemen:
- de uitputting en vervuiling van de beperkte watervoorraden, vooral in landen met extreme droogte.
- de vegetatie moet worden verwijderd voordat er wordt geboord, wat leidt tot vernietiging van het bos en woestijnvorming;
- stroperij kan toenemen naarmate de wegen naar de boorlocaties zich openen.
- het boren – mogelijk fracking – veroorzaakt lawaai met gevolgen voor mens en dier.
- luchtvervuiling heeft gevolgen voor de gezondheid
- seismische activiteit kan voortduren na afloop van de boringen.
De diepgaande en blijvende negatieve gevolgen voor het milieu, het wereldklimaat, inheemse gemeenschappen, het toerisme en de goede reputatie van Namibië en Botswana zijn groter dan de voordelen, die grotendeels ten goede komen aan ReconAfrica en investeerders.
Op basis van deze argumenten steun ik de eisen van de lokale alliantie:
Doet u alstublieft alles wat in uw macht ligt en waarvoor u verantwoordelijk bent om dit project, dat de toekomst bedreigt, te stoppen. Wij moeten de aardolie in de bodem laten en in plaats daarvan investeren in hernieuwbare energiebronnen.
Met vriendelijke groet,
cc:
Directrice van het UNESCO World Heritage Centre, Mechtild Rössler,
Minister-president van Canada, Justin Trudeau
UNESCO Werelderfgoedcomité "zeer bezorgd" over Okavangodelta
Het Werelderfgoedcomité heeft tijdens zijn conferentie in Riyad (Saoedi-Arabië) in september 2023 “uiterste bezorgdheid” geuit over het potentiële risico van olie- en gasexploratie voor dit beschermde wetland. Het project zou “aanzienlijke risico's kunnen opleveren voor het onderling verbonden watersysteem en ecosysteem”.
Omdat alleen de Okavangodelta beschermd is, stelde het comité voor dat de buurlanden Namibië, Botswana en Angola het Werelderfgoed zouden uitbreiden tot het hele stroomgebied.
Studie waarschuwt voor vervuiling van de delta
Een studie die in oktober 2023 werd gepubliceerd in het tijdschrift Physics and Chemistry of the Earth suggereert dat de Okavangodelta en haar stroomgebied ernstig vervuild zouden kunnen raken door de booractiviteiten van ReconAfrica. Vervuild grondwater uit de olievelden zou de delta binnen drie tot bijna 24 jaar kunnen bereiken, in het ergste geval zelfs binnen vier dagen.
De auteurs van het onderzoek bevelen aan om de exploratie en winning van olie te verbieden “totdat toekomstige studies de gevolgen van de winning van koolwaterstoffen met grotere zekerheid kunnen vaststellen”.
Deze petitie is ook beschikbaar in de volgende talen:
Help ons 200.000 te bereiken: