Laat de onschuldige dorpelingen vrij!

Leden van RIAO-RDC en inwoners van Bongemba / Yahuma De inwoners van meer dan 100 dorpen zijn getroffen door de palmolieplantages van het bedrijf PHC (© RIAO-RDC)

Na een protestmars tegen het palmoliebedrijf PHC lijden de inwoners van Mwingi onder vreselijk geweld. Meerdere mensen zijn gearresteerd en daarbij zwaar mishandeld. Eén man is inmiddels aan zijn verwondingen overleden. Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gearresteerden, verzorging van de gewonden en een einde aan het geweld.

Appel

Aan: Autoriteiten van de Democratische Republiek Congo

“Wij eisen een onmiddellijke vrijlating en een einde van geweld, criminalisering en landroof. De lokale bevolking moet eindelijk haar rechten krijgen.”

Lees de begeleidende brief

De inwoners van talrijke gemeenschappen in de Democratische Republiek Congo lijden al tientallen jaren onder de palmolieplantages van PHC. Regelmatig is er geweld: in 2019 werd dorpeling Joel Imbangola doodgeslagen; in 2015 kwam een echtpaar om het leven dat beschuldigd werd van het stelen van palmoliegewassen.

Onder de nu vastgehouden personen bevinden zich plaatselijke leden van de mensenrechtenorganisatie RIAO-RDC die de gemeenschappen in hun protestmars had gesteund. Dit gebeurde ter gelegenheid van het bezoek van de nieuwe eigenaar van Feronia-PHC, meneer Mpinga. Zijn in Mauritius geregistreerde onderneming had de plantages pas in 2020 overgenomen.

De dorpelingen worden ervan beschuldigd een opstand te hebben ontketend. Ze worden ook beschuldigd van foto-opnames en interviews met journalisten. Twee van hen zouden ook met de dood zijn bedreigd, en er was ook sprake van fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen.

De oorzaken van het conflict gaan 110 jaar terug, toen de eerste plantages werden opgericht.

De plaatselijke bevolking heeft hier nooit mee ingestemd, zij werd eenvoudigweg beroofd van hun voorouderlijk land en daarmee van hun levensonderhoud.

Met spoed moet worden voorkomen dat de gearresteerde personen naar de provinciehoofdstad Kisangani worden overgebracht. Daar zouden zij zonder aanklacht meerdere maanden kunnen worden vastgehouden.

Wij eisen:

- Onmiddellijke vrijlating van de gearresteerden

- Einde aan het geweld, de criminalisering en de landroof

- Erkenning van rechten voor de inheemse bevolking die door de plantages is getroffen

- De Europese ontwikkelingsbanken moeten er bij hun klant Feronia-PHC op aandringen om deze eisen te vervullen.

Vreedzame meningsuiting mag niet uitlopen op willekeurige arrestatie en geweld.

Traditionele gezagvorders van de dorpen in Lokutu (© RIAO-RDC)

Achtergronden

De bevolking van de regio lijdt onder een mengeling van de erfenis van het koloniale tijdperk, de winstbelangen van buitenlandse investeringsmaatschappijen en de activiteiten van internationale financiers.

De wortels van de plantages gaan 110 jaar terug, toen de Belgische koloniale regering grote stukken bos afstond aan de Engelse zakenman Lord Leverhulme. De concessies vormden de hoeksteen van het huidige wereldconcern Unilever. In 2009 verkocht Unilever zijn landerijen aan het Canadese bedrijf Feronia. Toen deze in 2020 failliet ging, kocht de investeringsmaatschappij Straight KKM uit Mauritius de plantages.

Het geweld tegen de Congolese bevolking baart ons ook zorgen omdat de Duitse staat betrokken is bij de schandalige plantages van Feronia-PHC: de Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG, Duitse Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij), een dochteronderneming van de staatsbank KfW, verstrekte in 2015 een lening van 16,5 miljoen US-dollar; staatsontwikkelingsbanken uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, België, Nederland en de VS hebben sinds 2013 meer dan 150 miljoen US-dollar bijgedragen.

Uiterlijk na het faillissement van Feronia had DEG zich kunnen inzetten voor de noodlijdende bevolking van de dorpen - dit heeft de DEG echter onvoldoende gedaan. De gemeenschappen eisen de teruggave van het land, waarvan het gebruik hun al meer dan 100 jaar wordt ontzegd zonder hun toestemming. Een coalitie van Duitse en internationale organisaties oefent daarom druk uit op de ontwikkelingsbanken.

De regenwouden in het Congobekken zijn nog grotendeels intact. Maar de omvorming van de palmbossen tot industriële plantages draagt eveneens bij tot de vernietiging aldaar. De palmolieplantages van Feronia-PHC in de Democratische Republiek Congo hebben een honderd jaar oude "traditie van vernietiging". 25.000 hectare bos zijn er al het slachtoffer van geworden. De omvang van de concessies is gigantisch: ze beslaan 107.000 hectare  en zijn dus even groot als de Belgische provincie Waals-Brabant.

Begeleidende brief

Aan: Autoriteiten van de Democratische Republiek Congo

Geachte dames en heren,

De inwoners van talrijke gemeenschappen in de Democratische Republiek Congo lijden al tientallen jaren onder de palmolieplantages van PHC. Regelmatig is er geweld: in 2019 werd dorpeling Joel Imbangola doodgeslagen; in 2015 kwam een echtpaar om het leven dat beschuldigd werd van het stelen van palmoliegewassen. Herhaaldelijk zijn er mensen gearresteerd die zich hebben verzet tegen het plantagebedrijf PHC.

Midden februari zijn in Mwingi en Bolesa meerdere leden van de mensenrechtenorganisatie RIAO-RDC ten onrechte vastgehouden na een protestmars tegen Feronia-PHC. Zij werden ervan beschuldigd een opstand te hebben ontketend. Bovendien werden ze beschuldigd van het nemen van foto's en het geven van interviews aan journalisten. Twee van hen werden naar verluidt met de dood bedreigd, en er werd ook melding gemaakt van fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen.

Wij eisen om deze onschuldige mensen vrij te laten en een einde te maken aan het geweld, de criminalisering en de landroof. De inheemse bevolking die door de plantages wordt getroffen moet eindelijk haar landrechten en het recht op vrije instemming krijgen. De Europese ontwikkelingsbanken moeten hun klant Feronia-PHC verplichten aan deze eisen te voldoen.

Met vriendelijke groet

CC aan:
Management van Feronia/KKM
Management van de DEF en andere ontwikkelingsbanken

Deze petitie is ook beschikbaar in de volgende talen:

143.221 deelnemers

Help ons 150.000 te bereiken:

Laatste activiteiten

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!