Democratie in Europa beschermen: Stop met intimidatieprocedures!

Intimidatieprocedures zijn bedoeld om critici het zwijgen op te leggen Intimidatieprocedures zijn bedoeld om critici het zwijgen op te leggen (© Umweltinstitut München e.V.)
231.020 deelnemers

Indonesische regenwouden worden vernietigd – zelfs een Duitse rechtbank heeft zich ermee beziggehouden. Maar i.p.v. het Indonesische bedrijf Korindo, was Red het Regenwoud aangeklaagd. Overal in de EU proberen machtigen critici te intimideren met aanklachten. Wij hebben een EU-brede bescherming nodig tegen zulke intimidatieprocedures.

Nieuws & updates Appel

Aan: Vicevoorzitter van de EU-Commissie Věra Jourová en EU-commissaris Didier Reynders

“Democratie in Europa nu beschermen: Stop met intimidatieprocedures!”

Lees de begeleidende brief

Red het Regenwoud was aangeklaagd door het Indonesische bedrijf Kenertec dat beweert deel uit te maken van de Korindo-groep. Korindo is een conglomeraat van bedrijven die vooral in de Indonesische provincie Papoea het regenwoud vernietigen voor de palmolie- en houtindustrie.

Red het Regenwoud heeft deze vernietiging van het bos bekritiseerd – gesteund door foto's, video's en uitspraken van de inheemse bevolking.

Maar toch is Red het Regenwoud aangeklaagd door Kenertec bij de arrondissementsrechtbank Hamburg: Wij zouden onze kritiek moeten terugnemen en in de toekomst moeten zwijgen. Volgens ons was deze aanklacht bedoeld om ons te intimideren en om ons het zwijgen op te leggen. Een klassiek voorbeeld dus van een intimidatieproocedure – in het Engels SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) genoemd . Bij deze procedure misbruiken invloedrijke personen en bedrijven de Europese rechtbanken om milieuactivisten, andere activisten en journalisten te vervolgen.

De Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia verdedigde zich bijvoorbeeld op het moment van haar vermoording tegen 47 aanklachten. Het Umweltinstitut München stond voor de rechter vanwege zijn kritiek op appelplantages in Zuid-Tirol. Uiteindelijk wonnen zij de procedure in mei 2022.

In tegenstelling tot veel andere aangeklaagden heeft Red het Regenwoud zich niet het zwijgen laten opleggen. In februari 2023 gaf Kenertec alle voorderingen op in een op voorstel van de rechter gesloten schikking. Bovendien verband het bedrijf zich ertoe om driekwart van de gerechtskosten te betalen.

Het proces was desalniettemin hinderlijk want wij moesten tijd opofferen voor de verdediging. Activisten in Indonesië zouden bang zijn geweest als de indruk was ontstaan dat zelfs rechters in Duitsland aan de kant van Korindo stonden.

Een alliantie van milieuactivisten, mensenrechtenactivisten en journalisten uit heel Europa eist met een gezamenlijke petitie van de Europese Commissie:

Stop intimidatieprocedures!

Achtergronden

Tal van organisaties hebben omvangrijk onderzoek gedaan naar het bedrijf Korindo:

Mighty Earth: Burning Paradise 9/2016

https://stories.mightyearth.org/burning-paradise/index.html

https://www.mightyearth.org/wp-content/uploads/2018/02/2016-08-25-FINAL-Korindo-report-English-3.pdf 8/2016.

Forensic Architecture: Intentional Fires in Papua 12-11-2020

https://forensic-architecture.org/investigation/intentional-fires-in-papua.

Greenpeace: Burning down the house 4-11-2019

https://www.greenpeace.org/malaysia/publication/2620/burning-down-the-house-how-unilever-and-other-global-brands-continue-to-fuel-indonesias-fires/.

Rainforest Action Network (RAN): Perilous: Korindo, land grabbing and banks, 11/2018

https://www.ran.org/wp-content/uploads/2018/11/RAN_Perilous_FINAL.pdf.

RAN: Korindo exposed 12-11-2018

https://www.youtube.com/watch?time_continue=239&v=lsO_UNZh0pk&feature=emb_title.

FSC-Report 8/2020

https://fsc.org/en/unacceptable-activities/cases/korindo-group.

Mighty Earth: Conclusion of FSC complaint… 5-11-2019

http://www.mightyearth.org/wp-content/uploads/Mighty-Earth_FSC_Korindo_complaint_briefer_20191104.pdf.

Interessante teksten en onderzoeken m.b.t. SLAPPs:

Standpuntnota We don’t want to be sued into silence, 16-11-2020, van 87 NGOs, inclusief Red het Regenwoud

https://www.euractiv.com/section/all/opinion/we-dont-want-to-be-sued-into-silence.

Standpuntnota Ending Gag Lawsuits in Europe, 9-6-2020, van 119 NGOs, met Red het Regenwoud

https://storage.googleapis.com/planet4-eu-unit-stateless/2020/06/20200608-ending-SLAPPs-NGO-paper.pdf.

Aufruf an EU: Aktivist*innen dürfen nicht länger mundtot gemacht werden, 11-6-2020

https://www.dnr.de/eu-koordination/eu-umweltnews/2020-politik-recht/stop-slapps/.

Open letter to the European Commission concerning the threat of vexatious litigation against journalists... 19-5-2020, van 26 NGOs, vooral uit de media

https://www.ecpmf.eu/letter-to-the-european-commission-concerning-the-threat-of-vexatious-litigation-against-journalists-activists-and-others/.

European Centre for Press & Media Freedom: Legal Advice, 20-5-2020

https://www.ecpmf.eu/wp-content/uploads/2020/05/EC-Advice-concerning-the-introduction-of-anti-SLAPP-legislation-to-protect-freedom-of-expression-in-the-European-Union.pdf.

SLAPP: The background of Strategic Lawsuits Against Public Participation

https://www.ecpmf.eu/slapp-the-background-of-strategic-lawsuits-against-public-participation/.

MEPs continue to pile on pressure for anti-SLAPP legislation, 22-2-2018

https://www.eppgroup.eu/how-we-make-it-happen/with-eu-countries/malta/news/meps-continue-to-pile-on-pressure-for-anti-slapp-legislation.

Greenpeace: SLAPPs - How the rich and powerful use legal tactics to shut critics up, 22-7-2020

https://www.greenpeace.org/eu-unit/issues/democracy-europe/4059/how-the-rich-and-powerful-use-legal-tactics-to-shut-critics-up/.

Greenpeace-Studie: Sued into silence 7/2020

https://storage.googleapis.com/planet4-eu-unit-stateless/2020/07/20200722-SLAPPs-Sued-into-Silence.pdf.

Begeleidende brief

Aan: Vicevoorzitter van de EU-Commissie Věra Jourová en EU-commissaris Didier Reynders

Geachte mevrouw Věra Jourová,

Geachte meneer Didier Reynders,

Wij verzoeken de Europese Commissie dringend een EU-regelgeving voor te stellen die journalisten, activisten, NGOs, mensenrechtenactivisten, klokkenluiders en anderen die hun stem laten horen in het algemeen belang, beschermt tegen onrechtmatige rechtszaken door invloedrijke personen en bedrijven.

Deze bescherming is hard nodig om de verantwoordelijke personen en bedrijven ter verantwoording te kunnen roepen.

EU-regels zijn binnen bereik om strategische rechtszaken tegen publieke participatie (Strategic Lawsuits Against Public Participation, SLAPPs) te voorkomen. Een EU-wetgeving tegen SLAPPs zou een hoog en homogeen beschermingsniveau in alle EU-lidstaten waarborgen en zou als model kunnen dienen voor andere landen in de rest van Europa en daarbuiten.

Maak de EU een voorvechter van democratie. Houdt SLAPPs tegen.

Met vriendelijke groet

Nieuws & updates Footnotes

gesteund door foto's, video's en uitspraken van de inheemse bevolking.Tal van organisaties hebben omvangrijk onderzoek gedaan naar het bedrijf Korindo: Links vind je in de sectie achtergronden van deze petitie.


in het Engels SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) genoemd

Links, teksten en onderzoeken m.b.t. SLAPPs vind je in de sectie achtergronden van deze petitie.


milieuactivisten, andere activisten en journalisten te vervolgen.

Veel milieuactivisten, activisten en gewone dorpelingen in regenwoudlanden lijden existentieel onder misbruik van de wet of gebrek aan rechten. Zo zijn in de Democratische Republiek Congo tijdens een conflict om palmolieplantages van het bedrijf PHC 3 mannen vermoord, vermoedelijk door leden van een veiligheidsdienst.

In Brazilië hebben illegale goudzoekers een dorp overvallen van de inheemse Munduruku. De aanval was blijkbaar gemunt op de leiders van de vrouwenvereiniging Associação Wakoborun.

Ook zijn sommige partners van Red het Regenwoud al meerdere malen in hechtenis genomen en opgesloten, aangeklaagd, bedreigd met moord of moesten zij in ballingschap gaan.

Met het oog daarop heeft Red het Regenwoud dus een rechtshulpfonds opgericht om op korte termijn advocaten te kunnen inzetten.


gezamenlijke petitieDit is het totaal van alle handtekeningen die zijn verzameld door onze partners Umweltinstitut München e.V., The CASE und SumOfUs.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!