Sulawesi-jaarvogel Sulawesi-jaarvogel in Sulawesi, Indonesië (© flickrCC BY 2.0) Collage uit het tijdschrift “Rettet den Regenwald Report 04/19” - Zonder vogels geen bos Zangvogels worden opgesloten in kooien voor hun liedjes (© Richard/Flight + istockphoto.com) Een uil in een kooi, Indonesië Een uil gevangen in een kooi (© mariusz_prusaczyk/istockphoto) Vogelmarkt in Jakarta Gevangen vogels op een vogelmarkt in Jakarta (© MikeLane45/istockphoto) De smokkel met wilde dieren stoppen: Onze partnerorganisatie FLIGHT uit Indonesië laat gevangen wilde vogels vrij De smokkel met wilde dieren stoppen: Onze partnerorganisatie FLIGHT laat gevangen wilde vogels vrij (© Flight) Palmkaketoe Een palmkaketoe in vrijheid (© dima266f/istockphoto.com)

Vrijheid voor vogels in gevangenschap

In Indonesië floreert de illegale vogelhandel. Het wordt stil in de bossen omdat stropers zo veel vogels vangen. De organisatie FLIGHT vecht tegen criminelen, oefent druk uit op politici en wekt bij de mensen de liefde op voor vogels die in vrijheid leven in plaats van in gevangenschap.

Projectoverzicht

OnderwerpenDieren

Projectdoel Vogels uit Indonesië beschermen; handel met vogels en wilde dieren stoppen

Activiteiten Handel met wilde dieren vervolgen

In de stad Lubuk Linggau in Indonesië achtervolgen Richard en Bobby vier auto's in de richting van de haven in de provincie Lampung. De twee jonge mannen vallen niet op in het drukke verkeer. En dat is ook goed zo want het zijn milieuactivisten of preciezer vogelbeschermers van de organisatie FLIGHT – Protecting Indonesia’s Birds. Ze hebben een tip gekregen dat criminele volgelvangers hun buit vandaag naar de haven zullen brengen. Urenlang observeren Richard en Bobby de voertuigen. "In onze gedachtes waren wij bij de gevangen vogels en hebben met hen geleden", vertellen ze later. De hobbelige wegen met kuilen en de drukkende hitte zijn ondraaglijk.

In de haven wachten al de collega's van FLIGHT onder begeleiding van gealarmeerde politieagenten. De vier voertuigen moeten stoppen en worden gecontroleerd. In de kofferbak vinden de agenten tientallen kartonnen dozen en kooien, vol met vogels uit de bossen van Sumatra: smaragdduiven, blauwstaarttrogons en zelfs een jonge Maleise oehoe. Bovendien zijn het vooral zangvogels, verschillende soorten Australische vliegenvangers, lijsters en nectarvogels.

De meeste van de op Sumatra gevangen vogels worden in kisten, kooien of zelfs plastic flessen naar Java getransporteerd en daar op vogelmarkten verkocht – mits zij de procedure overleven.

Eén miljoen wilde vogels wordt jaarlijks geroofd uit de bossen van Sumatra

Dierenbeschermers hebben in het kader van een studie alleen al op drie markten in de hoofdstad Jakarta meer dan 19.000 vogels geteld, waaronder veel bedreigde en beschermde soorten:

 

prachtige paradijsvogels van het eiland Nieuw-Guinea, neushoornvogels van Borneo en Sulawesi, kaketoes, papegaaien en zelfs kasuarissen.

In Indonesië leven veel verschillende vogelsoorten. Wetenschappers hebben 1.615 soorten geregistreerd, waarvan 419 endemisch zijn en dus alleen hier voorkomen. Ter vergelijking: Europa heeft 430 vogelsoorten.

Door de vernietiging van de regenwouden hebben de dieren steeds minder leefruimte. De situatie wordt nog verergert door jagers en smokkelaars. De schade is enorm want vogels zijn van cruciaal belang voor de voortplanting van vele bomen.

De vogelvangers bedienen vooral de binnenlandse markt in Indonesië. Maar ook internationaal is de verkoop gigantisch. De handel met wilde dieren floreert en is een paradijs voor een wereldwijd opererende maffia. Alleen al uit de bossen van Sumatra wordt jaarlijks één miljoen wilde vogels geroofd. Traditie en winstbejag zorgen ervoor dat het stil wordt in de bossen.

Handel en smokkel met wilde dieren bestrijden

De organisatie FLIGHT achtervolgt vogelvangers sinds 2018. Veel activisten hebben ruime ervaring met het bestrijden van de handel en smokkel van wilde dieren omdat ze daarvoor bij de organisatie Scorpion hebben gewerkt.

Vaak krijgen de natuurbeschermers een tip. Politieagenten pakken de criminelen dan op en FLIGHT neemt de geconfisqueerde dieren vervolgens over en laat ze in beschermde gebieden weer vrij. Tussen 2018 en 2021 heeft de organisatie ruim 140.000 vogels bevrijd.

Door onze monitoring zijn enkele handelaars al gestopt omdat ze bang zijn straf te krijgen en failliet te gaan", zegt Marison Guciano, oprichter en directeur van onze partnerorganisatie FLIGHT.

FLIGHT heeft een "zwarte lijst" opgesteld voor smokkelaars en vogelvangers en smokkelroutes blootgelegd. Bovendien oefent de organisatie druk uit op politici om vogelmarkten te sluiten. Want zolang deze markten bestaan, zullen vogelhandel en stroperij lucratief blijven.

Het is een traditie in Java om zangvogels te houden. Voor elk derde huis hangt een kooi. Een man is volgens de traditie pas dan écht een man als hij een huis, een paard, een vrouw, een dolk en een vogel heeft. De vogel staat daarbij symbool voor een harmonischer leven met de natuur.

FLIGHT werkt eraan om deze houding te veranderen. "Onze campagnes zetten in op de liefde voor vogels", zegt Marison Guciano. De dierenbeschermers produceren video's en bezoeken scholen om de kinderen te leren om van vogels – in vrijheid – te houden.

Als je de vogels van Indonesië wilt steunen, gebruik dan alsjeblieft het donatieknopje onder "Donatie voor dieren".

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!