Vrouwelijke ecoguards bewaken het Grebo-Krahn National Park in Liberia Felicia Kyne op patrouille met andere ecoguards in het Grebo-Krahn National Park in Liberia. Zij documenteren sporen van zeldzame dieren en illegale activiteiten, bijvoorbeeld van stropers of goudzoekers (© Anne Pictet) Chimpansees in Liberia Chimpansees zijn de naaste verwanten van de mens (© Sonja Metzger/ WCF) Grafiek van bedreigde diersoorten in Liberia Chimpansees, luipaarden en bosolifanten behoren tot de bedreigde diersoorten in Liberia’s regenwouden (© Red het regenwoud) Ecoguards in het Liberiaanse regenwoud Ecoguards op patrouille in het regenwoud (© Tom Hagmanns) Jonge chimpansee Chimpansees leven in intacte regenwouden. Ze kunnen alleen worden beschermd met behulp van de bevolking (© Sonja Metzger/ WCF)

Beschermsters van de jungle

Chimpansees zijn de naaste verwanten van de mens – en toch zijn ze ondertussen met uitsterven bedreigd. Om ze te redden, willen natuurbeschermers hun habitat behouden. Daarbij werken ze samen met de bevolking, want de redding van de chimpansees kan alleen samen slagen. Vrouwen hebben hierbij een sleutelrol.

Projectoverzicht

OnderwerpenDieren

Projectdoel Ecoguards beschermen het leefgebied van chimpansees

Activiteiten Ecoguards trainen, natuur- en milieueducatie

Patrouilles in het Grebo-Krahn National Park in Liberia werden tot nu toe gedaan door mannen. Maar er zijn steeds meer vrouwen die ecoguard willen worden. Het is een tijd van fundamentele veranderingen in de Liberiaanse samenleving: de status, het prestige en de onafhankelijkheid van vrouwen groeien tot boven het vroegere niveau. De vrouwelijke ecoguards zoals Felicia Kyne en Mathaline Garley zou men "beschermsters van de jungle" kunnen noemen.

Op patrouille zwerven de bosbeschermsters door de jungle rond het dorp Druwar, verzamelen gegevens over dieren en pikken aanwijzingen op over stroperij of illegale goudwinning. Ze melden verdachte personen aan de autoriteiten.

Felicia en Mathaline zijn samen met hun mannelijke collega's op pad – in gelijkwaardige teams. Hun families hebben baat bij hun salaris en het regenwoud profiteert van hun werk.

 

De Wild Chimpanzee Foundation (WCF)

De wetenschapsters en wetenschappers die onderzoek doen naar de chimpansees zijn al tal van jaren een partner van Red het Regenwoud. Ze werken eraan om het leefgebied van de dieren en dus grote delen van het regenwoud als beschermd gebied aan te wijzen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de plaatselijke bevolking. Zoals Felicia en Mathaline worden de dorpelingen actief bij de natuurbescherming betrokken door als ecoguards in de nationaal parken Grebo-Kahn en Sapo te werken. De uitdaging is groot.

Er leven naar schatting nog 52.800 chimpansees in West-Afrika. In de afgelopen 20 jaar is de populatie met 80% afgenomen.

Gelukkig zijn er nog vrijwel ongerepte regenwoudgebieden tussen de Ivoorkust en Guinee die een habitat vormen voor de dieren. Een belangrijk deel van hun werk verrichten de ecoguards in de dorpen.

Daar maken ze de bewoners bewust van de schoonheid en kwetsbaarheid van de regenwouden. Hoe belangrijk dit is, toont de lijst van bedreigde diersoorten die in het Grebo-Krahn National Park leven: chimpansees, bosolifanten, luipaarden en veel meer. Hoewel in de Liberiaanse bossen de grootste soortenrijkdom ter wereld te vinden is, zijn er hier maar drie nationaal parken aangewezen. Het meest recente is het Grebo-Krahn National Park dat in 2017 is opgericht.

De oprichting van een nationaal park is een evenwichtsoefening: Het behoud van de natuur en de bescherming van de rechten van de plaatselijke bevolking moeten op elkaar worden afgestemd. Zo'n beschermd gebied kan – als het slim wordt gedaan – zelfs bijdragen aan sociale veranderingen door de vrouwen te empoweren. In Liberia lijkt juist dit goed te slagen. Van de 28 ecoguards in het Grebo-Krahn National Park zijn al 10 vrouwen.

Stroperij als levensonderhoud

Mathaline Garley was betrokken bij de illegale handel in vlees van wilde dieren voordat ze bij de ecoguards begon. Deel uitmaken van het natuurbehoud heeft haar leven verrijkt.

Ik ben niet meer iemand die bushmeat verkoopt maar een lerares ten dienste van het milieu.

Felicia Kyne verdient nu haar eigen geld – en betaalt het schoolgeld voor haar jongere broertjes en zusjes. Door haar positie als ecoguard voelt ze zich gelijkwaardig met de mannen uit het dorp. "Ik durf alles te doen wat zij ook kunnen", zegt ze zelfbewust.

De vrouwelijke ecoguards in Liberia zetten een verandering in gang in hun van oudsher traditionele maatschappij. Ze zijn zowel voortrekster in de dorpen als ook beschermsters van de jungle.

Jouw donatie helpt het leefgebied van chimpansees, dwergnijlpaarden en bosolifanten veilig te stellen en komt ten goede aan vrouwen als Mathaline, Felicia en hun gezinnen.

Als je de chimpansees en de ecoguards in Liberia wilt steunen, gebruik dan alsjeblieft het donatieknopje onder "Donatie voor dieren".

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!