Maya-ruïnes in Yucatán Uitzicht op het regenwoud in Yucatán met de Maya-site Ek Balam. Het gebied is het grootste aaneengesloten tropische bosgebied in Midden-Amerika. (© borphy/istockphoto.com) Jaguar in Indio Maíz Reserva Biologica, Nicaragua De Selva Maya is het thuis van de jaguar. Om te kunnen overleven heeft hij intact regenwoud nodig. (© Indio Maiz Reserva Biologica) In het regenwoud van Yucatán Er groeit dicht regenwoud op de percelen die de vrouwen-coöperatie Túumben K'óoben wil kopen en behouden. (© Tumben Ko'oben)

Regenwoud beschermen met de inheemse vrouwen-coöperatie Túumben K'óoben

Het gebied is het grootste aaneengesloten tropische bosgebied in Midden-Amerika en het thuis van de jaguar. Een coöperatie van inheemse vrouwen wil hier percelen regenwoud kopen om verzet te bieden tegen een vernietigend infrastructuurproject en om de natuur en hun tradities te behouden.

Projectoverzicht

OnderwerpenLeefgebieden / Mensen

Projectdoel Koop van regenwoud, natuur- en milieueducatie, opbouw van een agro-ecologisch centrum

Activiteiten Koop van regenwoud, opbouw van mogelijkheden voor de milieueducatie behoud van fauna en flora

Het Mayawoud strekt zich uit over het schiereiland Yucatán tot in de buurlanden Belize en Guatemala.

 

Het grootste aaneengesloten tropische bosgebied in Midden-Amerika is één van de belangrijkste ecosystemen van onze aarde en is een groene verbindingsweg voor vele diersoorten zoals brulapen, tapirs en jaguars.

Dit roofdier speelt een belangrijke rol in de cultuur en de traditie van de Maya. Maya-koningen versierden zich met de kracht en elegantie van de "balam", zoals de jaguar in hun taal wordt genoemd. Er zijn maar weinig mensen die het geluk hebben één van de dieren in het bos te ontdekken.

De jaguar staat aan de top van de voedselketen en leeft van zoogdieren en vogels. Hij draagt de zaden van de planten verder die zijn buit heeft gegeten. Daardoor bloeien en groeien honderden verschillende boomsoorten. Hij zorgt voor een stabiel ecosysteem in het bos en zonder hem zou de grote verscheidenheid aan tropische planten sterk afnemen.

De Selva Maya herbergt een buitengewone biodiversiteit met meer dan 20 verschillende ecosystemen, van de altijd groene regenwouden van Petén in Guatemala tot de bergwouden en droge bossen op het schiereiland Yucatán in Mexico.

Als je door het bos in Yucatán zwerft, passeer je bomen met doornen, terwijl apen in de boomtoppen rondhangen. Tussen de bladeren schittert het blauw van het water van een cenote. Deze ondergrondse holsystemen zijn een geologische bijzonderheid van Yucatán. Er zijn geen oppervlakte rivieren in dit karstgebied, en drinkwater is kostbaar. De cenotes zijn gevuld met zoetwater dus zijn ze bijzonder waardevol in de hete tropen, waar de temperatuur vaak boven de 45 graden stijgt.

De Maya geloven dat de cenotes de ingang zijn naar de onderwereld. Velen zijn tot nu heilige plaatsen. Voor de bouw van een hotelcomplex aan de Riviera Maya werden veel van de cenotes verwoest.

Het bos van de Maya is een reusachtige biologische en archeologische schatkamer met veel endemische diersoorten die alleen hier leven. Bovendien zijn hier – soms verstopt in het oerwoud – oude Maya-sites te vinden.

Midden door dit unieke regenwoud is één van de grootste infrastructuurprojecten van Mexico gepland: een spoorweg voor toeristen. De "Tren Maya" (Maya trein") zal de badplaatsen Cancún, Playa del Carmen en Tulum aan de kust met de archeologische Maya-sites van Chichén Itzá tot naar Palenque verbinden.

Voor de "Maya-trein" zullen miljoenen van bomen moeten worden gekapt. Er wordt al aan de 1500 km lange spoorlijn gewerkt. Regenwoud wordt gekapt en de overwegend inheemse bevolking wordt steeds meer gemarginaliseerd. De inheemse bevolking zal vooral als goedkope arbeidskrachten moeten werken in de bouw- en toerisme-industrie.

Wij verzetten ons omdat wij onze cultuur en onze bossen willen behouden als bestaansbasis", zegt de vrouwen-coöperatie Túumben K'óoben.

De inheemse Maya-vrouwen willen met hun coöperatie een project voor de regenwoudbescherming opbouwen in de buurt van de geplande spoorweg. Het ligt vlakbij de stad Felipe Carrillo Puerto in de staat Quintana Roo. Met behulp van Red het Regenwoud zal daarvoor 51 hectare regenwoud worden gekocht. Veel van de met uitsterven bedreigde dier- en plantsoorten zijn in dit intacte bosgebied te vinden. Bovendien leven er jaguars, herten en wilde kalkoenen.

 

Een deel van het geld heeft de coöperatie al verzameld, maar een groot deel mist nog om het regenwoud te kunnen kopen.

Na de aankoop van het regenwoud zullen de fauna en flora worden geregistreerd en bestudeerd met wetenschappelijke ondersteuning, en zal milieueducatie worden aangeboden. In de komende jaren zal een agro-ecologisch centrum worden gebouwd en zullen nog meer aangrenzende regenwoudgebieden worden aangekocht en beschermd.

De vrouwen-coöperatie is een nieuwe partner van Red het Regenwoud. Zij hebben reeds alternatieve bronnen van inkomsten in de regio ontwikkeld zoals bijvoorbeeld de teelt van maïs, bonen en lokale fruitsoorten.

Met het nieuwe project willen zij hun actieterrein uitbreiden en de mensen in de regio een zelfbepaalde toekomst geven buiten het opgelegde economische model van massatoerisme. Bovendien willen zij ermee hun tradities behouden en de natuur in stand houden.

Als je de vrouwen in Mexico wilt steunen, gebruik dan alsjeblieft het donatieknopje onder "Donatie voor de beschermers van het regenwoud".

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!