Een witbuikslingeraap op een boom AmaZOOnico wil bedreigde witbuikslingerapen vrijlaten in het regenwoud (© amaZOOnico) Een baby van een witbuikslingeraap kijkt vanuit de vacht van zijn moeder De witbuikslingeraap-baby Libertad is geboren bij amaZOOnico en moet later vrij worden gelaten in het wild (© amaZOOnico) Bosschildpad Bosschildpadden voeden zich met bladeren en fruit (© amaZOOnico) Een witbuikslingeraap ligt op het draadgaas van een verblijf in het regenwoud en kijkt uit over de omgeving Een witbuikslingeraap op een dierenomheining bij amaZOOnico (© amaZOOnico) Een man reinigt een voederplaats voor dieren op een klein houten platform in het regenwoud onder toeziend oog van een groene papegaai Een voederplaats voor vrijgelaten dieren in het regenwoud van amaZOOnico (© amaZOOnico)

Laat de apen vrij – het centrum voor de bescherming van wilde dieren amaZOOnico in Ecuador

Het centrum voor de bescherming van wilde dieren amaZOOnico in het regenwoud van Ecuador verzorgt wilde dieren die in beslag genomen zijn door de autoriteiten. Uiteindelijk zullen ze weer worden vrijgelaten in de natuur. Wij steunen de vrijlating in het wild van bedreigde witbuikslingerapen en bosschildpadden en de aanplanting van fruitbomen in het beschermde bos Selva Viva.

Projectoverzicht

OnderwerpenDieren

Projectdoel Bescherming van bedreigde spinapen en bosschildpadden en het Amazone-regenwoud

Activiteiten Vrijlaten van spinaapjes en bosschildpadden in het wild en verrijking met fruitbomen

 

Wereldwijd is de handel in wilde dieren een miljardenbusiness en wordt gevoed door de vraag van gewetenloze mensen. In Ecuador is het illegaal om wilde dieren als huisdier te houden, ze te kopen of te verkopen. Steeds weer opnieuw nemen de autoriteiten dieren in beslag bij handelaars of privépersonen die de dieren onrechtmatig houden. Meestal kunnen deze dieren niet meer worden vrijgelaten in de natuur. Hetzelfde geldt ook voor in gevangenschap geboren dieren.

Maar wat moet er met de dieren gebeuren?

30 jaar lang zorgt het centrum voor de bescherming van wilde dieren amaZOOnico voor hen. Het centrum ligt ongeveer 30 km ten zuidoosten van de stad Tena aan de Napo, een zijrivier van de Amazone. Het centrum werd in 1993 opgericht door Angelika Raimann en Remigio Canelos, een Zwitsers-Ecuadoraans stel.

Wat doet amaZOOnico?

Veel van de dieren komen naar het centrum in een slechte conditie omdat zij niet goed zijn behandeld of gevoed. Soms worden ook dieren gevonden die door het vervoer zijn verwond of gedood. Indien mogelijk worden ze door amaZOOnico onderzocht, gevoed, verzorgt, weer voorbereid op het leven in het wild en uiteindelijk weer vrijgelaten.

"Sinds onze oprichting zijn 3500 wilde dieren bij ons binnengebracht en 1500 daarvan zijn opnieuw in het wild uitgezet."

 

Om de dieren te kunnen onderbrengen zijn verblijven, voedsel, medicijnen en verzorging door verplegend en gespecialiseerd personeel nodig. Momenteel is amaZOOnico verantwoordelijk voor meer dan 200 dieren die niet meer in de vrije natuur kunnen leven.

Ook het inheemse volk Kichwa in de naburige gemeenschappen helpt bij amaZOOnico. De oprichter Remigio Canelos is zelf een Kichwa en een groot deel van het verplegend personeel van amaZOOnico komt uit de omliggende dorpen. Het station koopt daar ook de vruchten om de dieren te voeden en ondersteunt de mensen bij de verkoop van handwerk.

Daarnaast is amaZOOnico werkzaam op het gebied van milieueducatie en activiteiten met scholen en gemeenschappen om het bewustzijn over de natuur te vergroten. Het centrum kan elke dag vanaf 8u30 t/m 14u30 worden bezocht en biedt mogelijkheden voor onderzoek en vrijwilligerswerk aan geïnteresseerden.

"Remigio brengt een uniek en zeer noodzakelijk perspectief in het project: Hij heeft omvangrijke kennis van het gedrag, de omgang en verzorging van verschillende soorten zoogdieren, vogels en reptielen."

Red het Regenwoud steunt amaZOOnico bij:

1. Het vrijlaten van drie witbuikslingerapen

 

Witbuikslingerapen (Ateles belzebuth) leven in het noordwestelijke deel van het Amazonegebied in groepen van 20 à 40 dieren. De dagactieve primaten zijn gewend aan een leven in de boomtoppen. Om weer in de natuur te kunnen worden vrijgelaten moeten ze in een afgeschermd 5 ha groot gebied worden voorbereid (gerehabiliteerd) in drie fases.

Ten eerste worden ze geleerd om bepaald gedrag af te leren zoals op de grond zitten of het benaderen van mensen. Daarbij worden ze geobserveerd m.b.v. een gestandaardiseerd ethogram. Daardoor kunnen "positieve" of "negatieve" veranderingen in gedrag worden beoordeeld. Daarna worden de apen vrijgelaten in de natuur en krijgen ze nog steeds een keer per dag voedsel. De laatste stap is de volledige vrijlating zonder menselijke hulp. In de laatste twee fases worden de dieren geobserveerd door biologen m.b.v. gps-halsbanden.

2. Onderzoek naar het gedrag van bosschildpadden als ze weer worden vrijgelaten in de natuur

 

Bosschilpadden (Chelonoidis denticulatus) leven solitair op de bodem van tropische gebieden in Zuid-Amerika. Nieuw onderzoek suggereert dat bosschildpadden zeer individuele persoonlijkheden en bijbehorende voorspelbare gedragspatronen hebben die het succes of falen van een vrijlating kunnen voorspellen. Het doel van dit project is niet alleen de vrijlating maar ook het opstellen van een gestandaardiseerd protocol op basis van gedragskenmerken om te kunnen beoordelen hoe de schildpadden in de natuur overleven.

Dr. Scott Alan Ford, hoofd van de afdeling onderzoek en bescherming: "Onze werkzaamheden dragen ertoe bij om het succes van vrijlatingen van bedreigde bosschildpadden te verbeteren. Niet alleen bij amaZOOnico maar in het gehele verspreidingsgebied."

Allebei witbuikslingerapen en bosschildpadden voeden zich met fruit en worden met uitsterven bedreigd. Ze dragen dus bij aan de verspreiding van zaden en zijn belangrijk voor de regeneratie van tropische regenwouden. De handel in wilde dieren is volgens CITES-verdrag verboden. 

3. Het aanplanten van fruitbomen in het regenwoud Selva Viva

De dieren worden normaliter vrijgelaten in het 1750 ha grote beschermde bos (Brosque protector) Selva Viva van amaZOOnico. Naast tal van andere soorten leven hier al onder meer zes vrijgelaten spinapen en vijf laaglandtapirs (Tapirus terrestris).

Voor een betere voedselvoorziening van de dieren moeten op 2 ha bos belangrijke fruitbomen worden geplant. Hiervoor wordt een boomkwekerij opgezet waar wilde zaden die in het bos zijn verzameld, worden gezaaid en de zaailingen worden opgekweekt voordat ze worden geplant. Dit helpt de genetische diversiteit van de fruitbomen.

Als je het werk van amaZOOnico in Ecuador wilt steunen, gebruik dan alsjeblieft het donatieknopje onder "Donatie voor dieren".


  1. tal van andere soortenInaturalist 2023. Observaciones de amazoonico: https://www.inaturalist.org/observations/amazoonico.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!