Video uit Borneo: De inheemse bevolking beschermt het bos beter!

Udin en Habibi met spandoek Op de berg Serayukan Beschreibung (© Save Our Borneo)

26 jan 2023

De berg Serayukan op Borneo is niet echt hoog – maar de bestijging was toch wel vermoeiend. Onze partners van Save our Borneo en inwoners van het dorpje Kinipan hebben er een filmpje gemaakt met de duidelijke boodschap "Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking!"

Al jaren steunen wij de inheemse Dayak Tomun van de Kinipan-gemeenschap op Borneo, die strijden tegen ontbossing en voor hun inheemse rechten. Hun bos in de bergen dat de mensen hier als bestaansbasis dient, was lang intact totdat een palmoliebedrijf begon met het kappen van de bomen.

De film "Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking" is tijdens het bestijgen van de Serayukan-berg gemaakt. Van bovenaf kijkt men uit over dichtbeboste oerwoudtoppen – èn over de ontboste berghelling beplant met oliepalmen.

Duur: 5 min.

Origineel: Save our Borneo, Indonees

Bij de instellingen kun je kiezen voor Nederlandse, Engelse of Duitse ondertitels.

Al generaties lang leven de mensen van Kinipan met en in het bos. Ze gebruiken en beheren het. Er leven hier nog orang-oetans en veel andere dieren, wat laat zien dat de inheemse inwoners goed weten om te gaan met de natuur.

Met acties en protesten, gesteund door Save Our Borneo en Red het Regenwoud, verdedigen de bewoners zich tegen de vernietiging van de laatste intacte regenwouden van Borneo. De houtkap kon tijdelijk worden stopgezet in Kinipan, maar de inheemse bevolking wacht nog steeds op de officiële erkenning als "inheems" en de toekenning van hun traditionele bosrechten. Met de bestijging van de Serayukan geven ze een boodschap door aan de wereld: "Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking!"

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!