Betere bescherming voor olifanten en schubdieren

Afrikaanse olifanten in het Mole Nationalpark, Ghana Afrikaanse olifanten in het Mole Nationalpark, Ghana (© shutterstock.com) Boomschubdier Afrikaans boomschubdier (Phataginus tricuspis) (© Shutterstock/reptiles4all)

6 mrt 2023

De bescherming van olifanten en schubdieren is voor ons de laatste jaren een bijzondere zorg geweest. En wij hebben veel bereikt: Beide diersoorten zijn nu gelukkig beter beschermd dan ooit tevoren. Ook onze campagnes hebben hierbij geholpen.

Volharding en blijvende inzet loont. Sommige campagnes voor de bescherming van soorten zijn langdurig en pas na jaren doeltreffend. Vaak helpen petities om bepaalde onderwerpen zichtbaar te maken bij het publiek en de belangstelling ervoor te laten zien. Als wij ons blijven inzetten moeten politici op een gegeven moment reageren zoals ook te zien was bij de bescherming van olifanten en schubdieren.

Onze petitie aan de EU om de handel met ivoor helemaal te verbieden is ondertekend door meer mensen dan ooit tevoren: 900.097 handtekeningen hebben wij verzameld! Samen met talrijke natuurbeschermingsorganisaties konden wij politici in de hele EU sensibiliseren voor de achteruitgang van olifantenpopulaties, stroperij en de Europese verantwoordelijkheid. Stap voor stap werden de nationale en de internationale handel steeds meer beperkt. Er zijn nauwelijks nog gaten.

Ook bij de bescherming van de schubdieren waren wij even succesvol. De handel met schubdieren is nu internationaal verboden. 407.431 mensen ondertekenden toen onze petitie, die formeel was gericht aan de regeringen van China en Vietnam. Wij hebben de handtekeningen meerdere malen overhandigd maar er kwam nooit een gesprek tot stand met vertegenwoordigers van de overheden. Maar toch werd het doel voor de bescherming van de dieren bereikt. Dankzij zulke campagnes is de illegale handel met schubdieren bekend geworden bij het brede publiek. Dit was de basis voor de internationale gemeenschap om in actie te komen.

Samen hebben wij veel bereikt voor de bescherming van de dieren. Hartelijk dank voor jullie steun!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!