Boodschap uit Kinipan: Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking!

Groot spandoek met de tekst "Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking" (Nederlandse vertaling) Boodschap van een bergtop in Borneo: "Hutan lebih baik dikelola masyarakat adat ("Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking") (© Save Our Borneo) Banner van de organisatie Save our Borneo vanuit vogelvlucht Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking! (© Save Our Borneo)

13 jan 2023

Het dorpje Kinipan op Borneo ligt middenin het dichte, groene regenwoud – een bewijs dat de inheemse Dayak intelligent en nuttig omgaan met de natuur. Hun boodschap: Wij beschermen het bos beter!

Op de top van de berg Serayukan is een groot spandoek te zien. "Het bos wordt beter beschermd door de inheemse bevolking!" Dit is dankzij onze partners van Save our Borneo samen met de inheemse Laman Kinipan, de inwoners van het dorp Kinipan op Borneo.

Wij willen de wereld laten weten dat inheemse volkeren hun bossen en gebieden soeverein moeten kunnen beheren", zeggen Pinarsita, Udin en Habibi van Save Our Borneo. "Het bos op de Serayukan-berg laat zien dat de inheemse volkeren een belangrijke rol spelen bij de bescherming ervan."

Hier is het bos nog vol en groen – zoals vroeger overal op Borneo. Het is een belangrijke leverancier van schoon water en voedsel. Het voorbeeld van de Kinipan laat zien hoe intelligent en nuttig inheemse volkeren het bos kunnen beschermen en gebruiken.

"Tot nu toe hebben alleen inheemse volkeren bewezen dat zij in staat zijn om het regenwoud te beschermen, te behouden en ook te gebruiken. Daarom moeten de staat en wij hen soevereiniteit geven over het beheer van de bossen", zegt Habibi, directeur van Save our Borneo.

Maar palmoliebedrijven zijn ondertussen steeds vaker in hogere lagen actief. In het dorpje Kinipan is een bedrijf in 2018 met toestemming van het Ministerie van Bosbouw begonnen met het kappen van bos voor een oliepalmplantage. In Indonesië is het regenwoud eigendom van de staat. Hij verstrekt vergunningen aan duizenden bedrijven terwijl de bevolking niets te zeggen heeft. Het is echter mogelijk dat inheemse gemeenschappen na een moeizaam proces bosrechten krijgen of als traditionele eigenaars worden erkend.

De Laman Kinipan vragen sinds 5 jaar om erkenning als inheemse gemeenschap maar hebben nog steeds geen antwoord van de autoriteiten. Er zijn verschillende redenen aangevoerd om de erkenning af te wijzen. Bovendien heeft de staat met geweld gereageerd op de protesten van de inwoners. De mensen hebben zich niet laten intimideren en vochten met zoveel inzet voor hun bos dat Kinipan synoniem is geworden voor de verdediging van het regenwoud in Indonesië.

"De actie van Save our Borneo is belangrijk om de hele wereld te tonen hoe mooi het regenwoud op de Serayukan-berg is", zegt Aryo Nugroho van de organisatie voor rechtshulp LBH. "Wij hopen dat het bos, dat sinds generaties door de Dayak wordt beschermd, behouden blijft voor het levensonderhoud. En dat de problematische vergunningen meteen worden herroepen.

Bayu Herinata van het Milieunetwerk Walhi steunt de actie omdat het belangrijk is om "de inheemse volkeren zeggenschap te geven over hun bossen en traditionele gebieden. Inheemse volkeren beheren hun bos op duurzame en faire manier. Dit beproefde model moet worden erkend en ondersteund omdat het succesvol is gebleken in het beschermen van de natuur tegen de dreiging van ontbossing, landexploitatie en de klimaatcrisis."

Op Youtube kun je de actie van Save our Borneo bekijken (met Engelse en Duitse en binnenkort ook Nederlandse ondertitels).

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!