Frans-Guyana: EU weigert uitzondering voor biomassacentrales in het Amazoneregenwoud

Oranje rotshaan De prachtige oranje rotshaan (Rupicola rupicola) is één van de talrijke diersoorten in Frans-Guyana

25 jul 2023

Het lobbywerk van Frankrijk bij de EU voor biomassacentrales in Frans-Guyana is mislukt. Met een derogatieverzoek wilden Franse EU-parlementariërs de bouw van houtkrachtcentrales vergemakkelijken. Dit bedreigd het Amazoneregenwoud en de mensen in Zuid-Amerika. Wij steunden de protesten met een petitie.

Samen met de Franse milieuorganisatie Maiouri Nature Guyane hebben wij de petitie “Amazonegebied bedreigd: Geen houtkap voor biomassacentrale in Frans-Guyana!” opgezet. De organisatie toont zich opgelucht. “De specifieke uitzonderingsregelingen voor Frans-Guyana en in het bijzonder voor de ruimtevaartsector die Frankrijk wilde toevoegen zijn opgeheven”, laat de organisatie via persbericht weten.

De achtergrond van de petitie was een amendement op de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED III), ingediend door Franse EU-parlementariërs op aandringen van energiebedrijven. Het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie onderhandelen al maanden over de wijziging van de richtlijn.

Blijkbaar speelden ook de belangen van het Europees Ruimteagentschap (ESA) en het Franse ruimtevaartagentschap CNS een rol. Laatstgenoemden wilden twee met hout gestookte energiecentrales laten bouwen die alleen al 120.000 ton hout per jaar zouden verbranden. Dit om de kosten te drukken en energie te leveren aan het ruimtevaartcentrum in Kourou. Aan de andere kant ging het om uitzonderingen voor de ontwikkeling van biobrandstoffen voor de ruimtevaartindustrie.

Dankzij de mobilisatie van burgers werden alle amendementen die bij de aanvraag waren ingediend eind maart afgewezen, aldus Maiouri Nature Guyane. Meer dan 92.000 mensen namen deel aan de petitie van Red het Regenwoud tegen de plannen.

Maar ook zonder de geweigerde uitzondering is het volgens de EU-wetgeving mogelijk om hout afkomstig van primaire bossen te verbranden in centrales voor de energie- en warmteproductie. “Europa stelt de bescherming van de Franse Amazone uit tot later”, luidt daarom ook het persbericht van Maiouri Nature Guyane.


  1. persberichtMaiouri Nature Guyane 2023. Biomasse en Guyane : l’Europe remet la protection de l’Amazonie française à plus tard:https://drive.google.com/file/d/18r77Zwr23I8RPzjqZdHYgE9qIgg-ruUg/view?usp=sharing.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!