Petitie overhandigd in Phnom Penh en Berlijn

15 jongeren staan en knielen voor het gebouw van het ministerie van Toerisme en houden een spandoek voor de camera. Daarop staat: “Koh Kong Island moet een nationaal zeepark worden” De jeugdgroep Mother Nature Cambodia bij de overhandiging van de petitie voor het ministerie van Toerisme. Op het spandoek staat: “Koh Kong Island moet een nationaal zeepark worden” (© Mother Nature Cambodia) 6 mensen staan voor het ambassadegebouw met een spandoek waarop staat: “Red het Regenwoud” (in het Duits en Spaans) en de toekan als symbool van de vereniging Red het Regenwoud overhandigt de petitie in de Cambodjaanse ambassade te Berlijn (© Sanz-Hess)

25 jul 2023

“Red Cambodja's schateiland!” Deze eis steunden wereldwijd meer dan 133.000 mensen in 176 landen met hun handtekening. In een gemeenschappelijke actie hebben Mother Nature Cambodia en Red het Regenwoud onze petitie overhandigd aan de Cambodjaanse regering en haar ambassade in Duitsland.

In zeeblauwe T-shirts, hun armen groen geverfd – zo marcheerden 17 studenten van de jongerengroep Mother Nature Cambodia (MNC) door de straten van Phnom Penh met megafoons en de petitie in hun handen. Hun doel: de ministeries van Toerisme en Milieu en de residentie van de premier. En zoveel mogelijk publieke aandacht voor de bescherming van het grootste eiland van hun land. "Koh Kong Island moet een nationaal zeepark worden", staat er op hun spandoek.

 „Met onze groen gekleurde armen willen we laten zien dat we ons inzetten voor onze natuurlijke hulpbronnen – vooral op Koh Kong Island”, zegt MNC-activiste Phuon.

Filmpje van Mother Nature Cambodia over hun actie ter bescherming van Koh Kong Island. Het filmpje is in het Khmer, de taal van Cambodja.

Al ruim tien jaar steunt Red het Regenwoud Mother Nature Cambodja in haar spectaculaire, vaak succesvolle campagnes. Samen hebben we in september 2020 een petitie gelanceerd om het grootste eiland van Cambodja te beschermen – tot nu toe hebben wereldwijd meer dan 133.600 mensen hun handtekening gezet. De petitie is gericht aan premier Hun Sen en de ministers van Milieu en Toerisme.

In juni had de regering namelijk aangekondigd om het eiland te willen “ontwikkelen” – vooral voor luxe-toerisme. Het hoofd van de regering gaf deze taak aan de invloedrijke L.Y.P.-groep, samen met een landconcessie op Koh Kong Krao, zoals het eiland in de lokale taal wordt genoemd. Exacte plannen zijn niet openbaar gemaakt.

Tegelijkertijd kondigde het ministerie van Milieu aan dat het eiland in 2021 zou worden uitgeroepen tot nationaal zeepark. Maar tot op heden, zegt activiste Phuon, bestaat dit beschermde gebied niet en elke poging om antwoorden te krijgen over de plannen van de regering is mislukt.

Het eerste doel van de activisten: het ministerie van Toerisme. Daar kregen ze te horen dat het ministerie niet verantwoordelijk is. Bij het ministerie van Milieu en de residentie van de premier werd het verzet nog massaler. "We werden bedreigd en beschuldigd van illegaal handelen," zegt Phuon.

Steeds opnieuw werden MNC-leden bedreigd en gearresteerd omdat ze hun burgerrechten uitoefenden. Zes van hen zijn slechts op borgtocht vrij, en ze worden bedreigd met verdere opsluiting.

Zij gaan desondanks door – maar de wanhoop is duidelijk zoals ook de video laat zien. “Toen we de zetel van premier Hun Sen verlieten, huilden velen van ons”, zegt Phuon. Maar ze weet zeker: Deze petitie zal een grote impact hebben – zowel in Cambodja als ook internationaal. Ook al zal het voor de activisten van Mother Nature Cambodia steeds moeilijker worden om petities aan de regering te overhandigen.

Overhandiging in Berlijn

Tegelijkertijd was een team van Red het Regenwoud met de petitie aanwezig bij de Cambodjaanse ambassade te Berlijn. “Wij hadden een afspraak en konden medewerkers uitleggen waar het ons om gaat”, zegt Marianne Klute. “Toch wilden ze de petitie niet aannemen. Daarom hebben we ze achteraf per mail naar de ambassadrice Savny Phen gestuurd en haar gevraagd om de petitie naar de regering in Cambodja door te sturen.”

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!