Ecuador: Oliewinning in het Yasuní Nationaal Park door referendum stopgezet

Er is met JA (in het Spaans: SÍ) gestemd voor Yasuni Een historisch succes! De JA-stemmen overwinnen: Affiche van het Yasuní Initiatief. JA heeft betrekking op de vraag of de aardolie in de bodem moet blijven (© Yasunid@s) Papegaaien in het Yasuní Nationaal Park De papegaaien maken deel uit van de grote biodiversiteit in het Yasuní National Park (© Pedro Bermeo)

31 aug 2023

De meerderheid van de Ecuadoranen heeft tijdens een bindend referendum gestemd voor het einde van de oliewinning in het Yasuní Nationaal Park. Dit is een groot succes voor de inheemse volkeren en milieu- en mensenrechtenorganisaties in het Zuid-Amerikaanse land. Red het Regenwoud heeft de Yasuní-campagne gesteund met informatie- en communicatieacties en met donaties.

Meer dan 10 jaar vochtten een alliantie van inheemse organisaties, milieu- en mensenrechtenorganisaties voor het referendum in Ecuador. Het doel van het referendum: Het volk te laten stemmen over het einde van de oliewinning in het regenwoud van het Yasuní Nationaal Park. De regering en overheidsinstanties wisten dit steeds te voorkomen.

Pas nadat het Yasuní Initiatief juridische stappen ondernam via alle instanties tot aan het Grondwettelijk Hof toe, kon het referendum eindelijk worden afgedwongen. Sinds jaren zijn de activisten bezig om alle mensen in het land te bereiken en ze voorlichting te bieden over het referendum, zijn doelen en de rampzalige gevolgen van de aardoliewinning. Met succes: De JA-stem om de olie-exploratie in het Yasuní National Park te stoppen won duidelijk met 59% tegenover de NEE-stem met 41%.

Ook in een ander referendum over de mijnbouw in Quito stemde de bevolking vóór de bescherming van mens en natuur. 68% van de afgeleverde stemmen waren tegen mijnbouwprojecten in de Andes.

Inheems gebied – met de grootste soortenrijdom wereldwijd

Yasuní is het thuis van inheemse volkeren zoals de Waorani. Evenals groeperingen die vrijwillig geïsoleerd leven. De regenwouden in het nationaal park behoren tot de soortenrijkste gebieden ter wereld. Op 25 ha (0,25 km2) konden hier alleen al 1.104 verschillende boomsoorten worden geteld – op één enkele hectare (0,01 km²) zelfs 644 boomsoorten. Dat zijn er veel meer dan er in geheel Europa zijn.

Het referendum en zijn uitkomst zijn een voorbeeld op mondiaal niveau. Voor de eerste keer kon de bevolking van een land door te stemmen direct beslissen over de toekomst van de aardoliewinning. De Ecuadoraanse regering en het overheidsbedrijf Petroecuador moeten de olie-exploitatie nu stopzetten en binnen een jaar alle productie-installaties, oliepijpleidingen en infrastructuren afbouwen.

Politici staan aan de kant van de olie- en gasindustrie

Nog vlak voor het referendum probeerde de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso samen met de olie-industrie het verzet tegen het Yasuní Initiatief en de geëiste stopzetting van de olieproductie in het nationaal park aan te wakkeren. Zonder de inkomsten uit de oliepompen in Yasuní zou er onder andere drastisch bezuinigd moeten worden op onderwijs en gezondheidszorg voor de bevolking, beweerde Lasso.

De meerderheid van de mensen in Ecuador heeft zich niet laten beïnvloeden door de dreigementen. Met de uitvoering van het referendum en de brede goedkeuring voor het einde van de olie-industrie in het Yasuní National Park hebben ze een signaal afgegeven tot ver buiten de grenzen van het Zuid-Amerikaanse land: Onze consumptie van fossiele energie – vooral in het globale Noorden – vernietigt de bestaansmiddelen van mensen, de natuur en het globale klimaat en moet snel beëindigd worden. In plaats daarvan worden ook in ons land in allerijl nieuwe terminals voor de import van aardgas uit de grond gestampt.

Het JA van de mensen vóór de bescherming van het Yasuní Nationaal Park betekent ook een duidelijke afwijzing voor de Braziliaanse president Lula da Silva. Op de Amazonetop die begin augustus door Brazilië in de stad Belém werd gehouden, had het veto van da Silva een gezamenlijke verklaring van de acht landen verhinderd die aan het Amazonegebied grenzen en die zich tegen nieuwe olieprojecten in het regenwoud hadden uitgesproken.

Steun door Red het Regenwoud

Red het Regenwoud steunde het Yasuní Initiatief met 40.000 euro. Met de donaties is voorlichtingsmateriaal opgemaakt voor communicatiecampagnes en voor het referendum. Bovendien zijn met het geld evenementen, reiskosten en voeding van tal van vrijwilligers gefinancierd. De helft van de donaties heeft Red het Regenwoud verzameld via een crowdfunding-campagne samen met andere Duitse en Europese organisaties.


 1. referendum

  Referendum Yasuní:
  Consejo Nacional Electoral 2023. Consulta Popular Yasuní: https://elecciones2023.cne.gob.ec/Consultas/yasuni.

 2. ander referendumReferendum mijbouw Chocó Andino:
  Consejo Nacional Electoral 2023. Consulta Popular Chocó Andino / Pichincha / Quito: https://elecciones2023.cne.gob.ec/Consultas/choco.

 3. boomsoorten

  Save Americas Forests. YASUNÍ—TREE DIVERSITY MAP & INFORMATION https://www.saveamericasforests.org/Yasuni/Maps/Tree.html.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!