Rechtbank verbiedt uitreizen om prijs in ontvangst te kunnen nemen

Een jonge vrouw met kleurrijke helm houdt een poster met hart omhoog en spreekt in een microfoon „Wij houden van Koh Kong Island!”: Campagne van Mother Nature Cambodia ter bescherming van het eiland tegen uitbuiting (© Mother Nature Cambodia)

26 okt 2023

De jeugdgroep Mother Nature Cambodia heeft dit jaar de Alternatieve Nobelprijs gewonnen. Maar niet alle activisten mogen hem persoonlijk in ontvangst nemen. Een rechtbank in Phnom Penh heeft hen verboden om naar Stockholm te reizen.

Op 28 september kregen de activisten Long Kunthea, Phoun Keoreaksmey en Thun Ratha een uitnodiging om op 29 november naar Stockholm, Zweden, te reizen om er de Right Livelihood Award, de zogenoemde Alternatieve Nobelprijs, in ontvangst te nemen. Ze behoren tot de jeugdgroep Mother Nature Cambodia die zich al meer dan 10 jaar inzet voor de bescherming van de natuur- en mensenrechten in hun thuisland Cambodia. Om die reden zijn ze dit jaar bekroond met de prijs door de Right Livelihood Foundation.

“Ze werken in een dictatuur”, zei de directeur van de stichting Ole von Uexküll bij de bekendmaking van de prijs. “En vele leden betalen een hoge prijs voor hun inzet.”

Deze uitspraak is nu weer raak: een rechtbank in Phnom Penh heeft Long Kunthea, Phoun Keoreaksmey en Thun Ratha verboden het land te verlaten om deze belangrijke internationale prijs persoonlijk in ontvangst te nemen. In een brief die in Phnom Penh is gepubliceerd, zegt de openbare aanklager dat de reis "niet noodzakelijk" zou zijn en dat de activisten "niet naar het buitenland mogen reizen". Dit meldt het persnetwerk CamboJA op zijn website.

De drie jonge activisten behoren tot de zes MNC-leden, van wie sommigen al meer dan een jaar in de gevangenis zaten. In november 2021 werden ze voorlopig en onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Er staat hen nog tien jaar gevangenisstraf te wachten.

Het optreden op het podium in Stockholm zou een signaal hebben afgegeven.

"Het is wreed dat het Cambodjaanse rechtssysteem ons jonge mensen niet laat deelnemen. Wij, die zich inzetten voor de bescherming van natuurlijke hulpbronnen en het milieu," zei Thun Ratha volgens Cambojanews. "De redenering van de aanklager luidt dat het niet nodig zou zijn. Dat is belachelijk omdat we naar het buitenland wilden reizen om een wereldwijde prijs in ontvangst te nemen. En die is niet zomaar te ontvangen voor een groep, individu of land."

Hij denkt dat de beslissing van de rechtbank in de internationale gemeenschap de indruk zal wekken dat premier Hun Manet in de voetsporen van zijn vader treedt en dat dit een negatieve invloed zal hebben op Cambodja.

"We zijn verbijsterd dat de voorzitter van de gemeentelijke rechtbank van Phnom Penh ons reisverzoek om de Alternatieve Nobelprijs in ontvangst te nemen heeft afgewezen," schrijft Phuon Keoreaksmey ons. "We beschouwen de beslissing als politiek gemotiveerd. Het rechtssysteem in Cambodja is niet onafhankelijk. De beslissing heeft de reputatie van Cambodja in de internationale gemeenschap verder beschadigd. Het laat zien dat de toewijding aan het herstel van mensenrechten en democratie waar Hun Manet over opschepte tegenover de internationale gemeenschap (inclusief de VN-top) een loze belofte is. We hopen dat de wereld kennis neemt van dit verhaal!"

De verschijning op het podium om de prijs in ontvangst te nemen had een bron van inspiratie kunnen zijn voor jonge Cambodjanen, zei Thun Ratha. Het laat zien dat mensen uit een klein land grote dingen kunnen bereiken.

De activisten zijn van plan om vertegenwoordigers de prijs persoonlijk namens hen in ontvangst te laten nemen.

De Right Livelihood Foundation riep op tot een herziening van de beslissing.


  1. CamboJA op zijn website

    CamboJa zegt van zichzelf het enige onafhankelijke netwerk te zijn van professionele journalisten in Cambodja. Het is opgericht door meerdere reporters van o. a. de Engelstalige kranten Cambodia Daily en Phnom Penh Post. Deze zijn voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van 2018 onderdrukt respectievelijk gelijkgeschakeld door de Cambodjaanse regering.

    https://www.camboja.net/our-story/

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!