Chili verbeterd de bescherming van de Humboldt Archipel

Een groep van Humboldtpinguïns klimt op rotsen aan zee Een groep van Humboldtpinguïns klimt op rotsen aan zee (© studio-laska/iStock)

17 nov 2023

De Humboldt Archipel is nu beschermd zeegebied en heeft dus een betere beschermingsstatus. Dit is besloten door de Chileense raad van ministers in augustus 2023. Een belangrijk succes in milieuopzicht voor de bescherming van deze hotspot van biodiversiteit.

Op 11 augustus 2023 besloot de Chileense ministerraad voor duurzaamheid unaniem de beschermde status toe te kennen aan de Humboldt Archipel. Het hele ecosysteem van Punta Pájeros in het noorden tot Punta Poroto in het zuiden, in totaal 5.760 vierkante kilometer, is nu een “beschermd zeegebied met verschillende toepassingen” (Área Marina Costera Protegida de Múltiples Usos, AMCP-MU). Activiteiten met lage milieuimpact zijn toegestaan.

Door deze beslissing heeft de Humboldt Archipel een betere beschermingsstatus.

Omdat ministers bang waren investeerders af te schrikken, was er tot op het laatste moment massaal verzet. Instellingen en maatschappelijke organisaties in de gemeenschappen Freirina (regio Atacama) en La Higuera (regio Coquimbo) werden betrokken bij het lange participatieproces.

“Met deze maatregel boeken we vooruitgang in het behoud van de biodiversiteit aan de kust, creëren we duurzame ontwikkelingskansen voor gemeenschappen en bevorderen we economische voordelen voor lokaal toerisme, recreatie en visserij”, zegt minister voor milieu Maisa Rojas.

“Dit is één van de belangrijkste resultaten van het milieubeleid in Chili in de afgelopen tijd, niet alleen voor de bescherming van deze hotspot van biodiversiteit, maar ook voor het behoud van economische activiteiten zoals lokale visserij en toerisme, die van cruciaal belang zijn in beide regio's”, zegt Liesbeth van der Meer, directeur van de ngo Oceana.

Reeds beschermde eilanden en zeegebieden en het nationaal beschermde gebied van de Humboldtpinguïns behouden hun verhoogde beschermingsstatus.

Ondanks dringende verzoeken van wetenschappers en natuurbeschermers werden grote industriële projecten, scheepvaartverkeer, het voor anker gaan van schepen of ontziltingsinstallaties niet geheel verboden.

Alle actueel bestaande vergunningen blijven geldig.

“Helaas wordt het gevaar van vernietiging van de Humboldt Archipel niet volledig afgewend met zo'n openlijk ontworpen mariene beschermingszone”, merkt de organisatie Sphenisco op.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!