Trofeejacht – Nieuw rapport toont aan: Argumenten van de lobby onwaar

Olifant in de savanne Jagers zijn uit op bijzonder knappe dieren (© Istockphoto)

12 jan 2024

Toeristen schieten olifanten, neushoorns en leeuwen voor de lol. Red het Regenwoud zegt al lang "nee" tegen de trofeejacht. Een nieuw verslag weerlegt de argumenten van lobbyisten dat het schieten van wilde dieren de natuurbescherming zou dienen en inkomsten zou genereren voor de bevolking. België en Nederland kennen al een invoerverbod voor bepaalde soorten – Duitsland niet!

Elk jaar doden trofeejagers wereldwijd tienduizenden wilde dieren met als doel bijzonder grote of opvallende trofeeën te bemachtigen – slagtanden, hoorns, huiden. Hoe zeldzamer de diersoort, hoe meer ze betalen voor vergoedingen en reispakketten. Zelfs het afschieten van bedreigde en streng beschermde diersoorten zoals olifanten en neushoorns is geen taboe.

De cijfers over de mate waarin Duitse jagers betrokken zijn, zijn alarmerend: Volgens het Duitse Bundesamt für Naturschutz (Federaal Agentschap voor Natuurbehoud) werden er in 2021 435 trofeeën van beschermde diersoorten legaal naar Duitsland geïmporteerd, wat steeg naar 538 in 2022 en een alarmerende 569 vorig jaar. Dat is een stijging van meer dan 30%. Dit ondanks het feit dat de Duitse regering officieel het doel nastreeft om het aantal van dergelijke toegestane importen te verminderen.

In Nederland is de invoer van bepaalde wilde diersoorten zoals de witte neushoorn, de olifant, de jachtluipaard, de leeuw, de nijlpaard en de ijsbeer sinds 2016 verboden. In België heeft het parlement op 25 januari 2024 het verbod unaniem aangenomen. In Frankrijk zal ook binnenkort een dergelijk verbod komen. De Duitse Bondsregering moet eindelijk ook in actie komen!

Om deze bloederige hobby te rechtvaardigen, voert de jachtlobby argumenten aan die geen stand houden bij wetenschappelijk onderzoek. Milieu- en dierenwelzijnsorganisaties weerleggen de beweringen van de jachtlobby.

Het document "Trophy Hunting Facts: Myths of trophy hunting debunked" werd geschreven onder leiding van de organisatie Pro Wildlife in München en wordt gesteund door 18 groepen, waaronder Red het Regenwoud. In 19 pagina's worden 14 veel voorkomende mythes van de jachtlobby ontkracht. De argumenten zijn goed gedocumenteerd: de tekst bevat 133 voetnoten met wetenschappelijke studies en rapporten.

Dit zijn de 14 argumenten samengevat:

 1. De trofeejacht vermindert de populaties van bedreigde en beschermde diersoorten.
 2. Trofeejagers doden die dieren die bijzonder belangrijk zijn voor gezonde populaties.
 3. In jachtgebieden wordt op grote schaal stroperij bedreven en zijn illegale praktijken aan de orde van de dag.
 4. Corruptie en wanbeheer zijn wijdverspreid en er is een gebrek aan regelgeving en controle.
 5. De trofeejacht negeert ecologische relaties.
 6. De trofeejacht verergert conflicten tussen mensen en dieren.
 7. Geld van de trofeejacht vloeit bijna uitsluitend naar de jachtindustrie en corrupte kanalen, niet naar de arme plattelandsbevolking.
 8. De kosten voor het onderhoud van beschermde gebieden zijn vele malen hoger dan de lage inkomsten uit de jacht.
 9. Fototoerisme is veel winstgevender dan trofeejacht.
 10. Doden voor de lol is onethisch en onverenigbaar met de wet op de dierenbescherming.
 11. De trofeejachtindustrie doet aan greenwashing.
 12. Importverboden zijn gebaseerd op het recht op nationale zelfbeschikking en verantwoordelijkheid voor mens en natuur.
 13. De trofeejacht verstevigt koloniale structuren en onrechtvaardigheid.
 14. Belangenverstrengeling en connecties met de jachtindustrie vertroebelen de objectiviteit.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!