Dit hebben wij dankzij jouw steun bereikt
16 dec 2018
Er wordt vaak gevraagd: Levert jullie werk wel iets op? Slagen jullie erin tegen degenen te vechten die het woud en de natuur verwoesten? Ons antwoord: Jawel, wij kunnen iets teweegbrengen als jullie onze petities tekenen. Ja, onze partners slagen erin om de natuur de bewaren.
Wij hebben vaak succes met onze petities:
- De streamingdienst Netflix heeft een reportage bijgewerkt waarin brulapen verantwoordelijk worden gemaakt voor de gele koorts. Onze petitie heeft er met 132.480 handtekeningen aan bijgedragen.
- Als gevolg van internationale protesten heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie de regering in Polen opgedragen om te stoppen met het kappen van het oerwoud van Bialowieza. Wij hebben met 194.748 handtekeningen de bescherming van het woud geëist.
- In Sabah, een deelstaat van Maleisië, kon een project voor de constructie van een brug worden gestopt dat het leefmilieu van 700 olifanten zou hebben bedreigd. De regering heeft beklemtoond dat de beslissing werd bepaald door de kritiek van milieuactivisten. Wij hebben 237.000 handtekeningen voor dit doel verzameld.
- 320.000 handtekeningen hebben eraan meegeholpen dat de internationale handel met pangolins ondertussen is verboden.
- In totaal hebben 357.000 handtekeningen ertoe bijgedragen om het leefmilieu van de humboldtpinguïn in Chili te beschermen tegen de invloed van mijnbouwprojecten.
- Mede door het internationale protest kon in Brazilië de constructie worden gestopt van een megastuwdam in het bos van de Mundurukú. Wij hebben er met bijna 213.000 handtekeningen aan bijgedragen.
Jouw donaties helpen
Niet alleen je handtekeningen maar ook je donaties dragen bij tot de bescherming van de natuur. Hier een kleine keuze van projecten van onze partners in Azië, Afrika en Latijns-Amerika ter aanmoediging:
- Na verwoestende bosbranden heeft een hooggerechtshof op Sumatra het palmoliebedrijf RKK veroordeeld tot een schadeloosstelling van 11,5 miljoen euro. Onze partner Feri Irawan heeft er significant aan bijgedragen.
- In Nigeria verdedigen de Ekuri hun regenwoud tegen projecten in de wegenbouw. Daarbij werken zij samen met talrijke andere dorpen en hebben er zo voor gezorgd dat het protest internationaal bekend wordt. Ondertussen leidt Martins Egot eco-guards op die het woud beschermen. De meer dan 334.000 handtekeningen die wij konden verzamelen, laten aan de regering in de deelstaat Cross River zien dat de internationale gemeenschap haar op de vingers tikt.
- In Maleisië verzamelt de milieuactivist Matek Geram bewijsmateriaal tegen de palmolie-bedrijven die het land stelen van de bewoners en plantages aanplanten. Talrijke bedrijven zijn voor de rechter gedaagd en veroordeeld.
- In Peru kopen onze partners percelen in het regenwoud om ze te kunnen beschermen. 300 hectare zijn al veilig. Met deze aankoop moet worden voorkomen dat een cacao-bedrijf steeds meer regenwoud koopt en rooit. Met een permacultuurproject verdienen de boeren een inkomen zonder het regenwoud te beschadigen.
- In Liberia werken chimpansee-onderzoekers onder leiding van professor Christophe Boesch aan de oprichting van een nationaal park. In augustus 2017 was de plechtige opening van het Grebo-Krahn nationaal park. Nu moet het permanent worden beschermd. Honderden primaten leven in dit paradijs dat meer dan 100.000 hectare groot is. Wij helpen niet alleen met geld, maar ook door de aandacht te vestigen op de dreiging voor chimpansees - tot nu toe hebben wij meer dan 140.000 handtekeningen verzameld.
- In Indonesië plant de boswachter Bazuki talloze zaailingen zodat het verwoeste bos van de orang-oetans in Kalimantan weer kan groeien dat werd verwoest door bewust veroorzaakt vuur. Onze partners Feri en Udin vechten zonder ophouden tegen palmolie-bedrijven. Op Sulawesi is het netwerk JATAM erin geslaagd om 250 bedrijven te sluiten die in het wijnwezen actief waren.
Uithoudingsvermogen en politieke agenda
Succesverhalen zijn niet altijd meteen zichtbaar. Sommige petities bereiken hun doel pas jaren nadat handtekeningen werden verzameld. Dan dragen zij er echter aan bij dat de onderwerpen op de politieke agenda worden geplaatst.
- Mede dankzij onze petitie met tot nu toe meer dan 431.000 (!) handtekeningen weten de Europese politici dat ze meer moeten doen tegen de handel in ivoor.
- Onze campagnes die jaren hebben geduurd hebben ervoor gezorgd dat geen enkele politicus uit onwetendheid kan zeggen dat hij nergens vanaf wist als het gaat om palmolie en biobrandstof, voor het geval dat ze hun rampzalig beleid ook in toekomst handhaven. Bij lopende petities hebben wij 232.000 handtekeningen (kankerrisico door palmolie) en 330.000 respectievelijk 309.000 handtekeningen (palmolie voor biobrandstof) verzameld.
- Talrijke petities, vooral in Indonesië, leiden ertoe dat plantagebedrijven, palmoliehandelaren en bedrijven als Unilever en Deutsche Bank zich keer op keer moeten verantwoorden of zelfs rechtszaken verliezen.
Sensibilisatie thuis
Ons werk helpt mee om mensen in Europa gevoelig te maken voor het feit dat ons consumptiegedrag bijdraagt aan de verwoesting van het regenwoud. Het gaat om palmolie, soja voor de intensieve veehouderij, de winning van goud en aluminium en tropisch hardhout. Dankzij het werk van de milieuactivisten en mensenrechtenorganisaties wordt er intussen intensief gepraat over het rampzalige biobrandstofbeleid van de EU.
Deze succesverhalen zijn mogelijk dankzij jouw steun.