Wij rouwen om Reinhard Behrend, de oprichter van onze vereniging

Portret Reinhard Behrend Portret Reinhard Behrend (© Rettet den Regenwald)

12 jun 2020

Reinhard Behrend is op vrijdag, 5 juni 2020, de Wereldmilieudag, overleden. Zijn leven had hij gewijd aan de natuur in het algemeen en aan het regenwoud in het bijzonder.

Reinhard Behrend, stichter van Red het Regenwoud is dood. Hij overleed op 5 juni 2020, de Wereldmilieudag. De socioloog uit Hamburg had zijn leven gewijd aan de natuur en vooral aan het regenwoud. Om de planten- en dierenwereld te beschermen, die hem fascineerde door haar schoonheid en diversiteit, heeft Reinhard Behrend mensen wereldwijd door een netwerk met elkaar verbonden. Met de acties van Red het Regenwoud heeft hij het publiek wakker geschud en heeft hij protesten georganiseerd tegen misdaden en misstanden. Ook al wist hij dat de verwoesting van het regenwoud niet gestopt kan worden zette hij zich toch verder in voor de rechten van zowel de inheemse bevolking van het regenwoud als ook voor de soortenrijkdom.

Levenstaak: Red het regenwoud

Reinhard Behrend heeft zijn leven gewijd aan de redding van de regenbossen wereldwijd. Reinhard, die werd gevormd door de Antinucleaire beweging en de vredesmanifestaties, begon in de jaren 1980 eerst de Duitse en later ook de internationale maatschappij te wijzen op hun verantwoordelijkheid die wij allemaal dragen voor de verwoesting van het regenwoud.

Bemoediging van lokale groepen in regenwoud-regio's

Met zijn voorlichtingsactiviteiten bereikte hij een breed publiek om zo de druk te kunnen blijven uitoefenen op de politiek en de administratie. Tegelijkertijd ondersteunde hij groepen ter plekke die concrete acties ondernemen tegen de verwoesting van het regenwoud. Hij was zich ervan bewust dat het versterken van lokale groepen en het inzetten van donaties ter plaatse het beste effect zou hebben.

Ook al verheugde hij zich over elk succesverhaal, toch wist hij dat de macht van de concerns en onze steeds toenemende consumptie het tempo van de verwoesting zou verhogen. Daarom heeft hij altijd gepleit voor een verandering in de mentaliteit van ons gedrag. Reinhard was een voorbeeld voor veel van zijn medestrijders. Vanwege zijn ziekte gaf hij in mei 2020 de fakkel van het voorzitterschap van Red het Regenwoud door aan zijn medeoprichter Dr. Bettina Behrend en de Indonesië-expert Marianne Klute.

Tegenwoordig wordt Red het Regenwoud gesteund door meerdere honderdduizenden mensen. Ter gelegenheid van het 25ste jubileum van de vereniging zei Reinhard Behrend in een interview dat hij altijd een 'protest bij ons' wenste. Volgens hem kon dit nooit luid genoeg zijn. De vrienden en vriendinnen van het regenwoud voor wie hij met Red het Regenwoud een gemeenschappelijk platform heeft gecreëerd zullen blijven doorgaan met protesteren – zoals Reinhard het zou hebben gewild!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!