Offer geen koraalriffen op aan de cruise-industrie

Cruiseship in de Caraïbische Zee Cruiseschip in de Caraïbische Zee (© James Willamor - CC BY-SA 2.0)
241.403 deelnemers

De Caymaneilanden willen een pier bouwen in een paradijselijk koraalrif. Dit om nog meer toeristen naar George Town te halen. Voor de Caraïbische onderwaterwereld zou dit een catastrofe zijn. Inheemse milieuactivisten willen dit voorkomen.

Nieuws & updates Appel

Aan: Management van Royal Caribbean, Carnival, MSC, Disney en andere cruisemaatschappijen

“In de koraalriffen voor George Town (Caymaneilanden) gaat een pier gebouwd worden voor cruisetoeristen. Maak een einde aan dit project.”

Lees de begeleidende brief

De Caraïbische Zee – wie denkt er niet aan helderwitte zandstranden, kristalhelder water en adembenemende koraalriffen. Het is dus niet verwonderlijk dat de Caymaneilanden een droombestemming zijn voor duikers. Het meest bekende rif wordt "Eden Rock" genoemd – en dit is zeker niet overdreven.

Maar de regering lijkt er geen interesse in te hebben. Zij is van plan om er een pier voor cruiseschepen te gaan bouwen om nog meer toeristen aan te trekken.

Tegenwoordig liggen tot 8 cruiseschepen tegelijkertijd ten anker – op een afstand van maar enkele honderd meters buiten de haven. De toeristen worden met kleine bootjes aan land gebracht. In toekomst willen de rederijen met hun jaarlijks groeiende schepen niet meer met sloepen werken. Ze dreigen om alleen nog havens met een pier aan te varen. De regering ziet blijkbaar de inkomsten uit het toerisme in gevaar en is bereid om te buigen voor de wil van de bedrijven.

De rederijen beloven aan MSC, Carnival, Royal Caribbean en Disney om een financiële bijdrage te leveren aan de kosten. De milieuschade gaat echter helemaal ten laste van de Caymaneilanden.

In totaal 12 hectare koraalriffen en zeebodems worden opengescheurd, geploegd en voor altijd vernietigd. Door het opstuivende zand wordt het water troebel. Voor veel onderwaterorganismen is dit dodelijk. Waar koralen met hun kalkskelet eerder een leefmilieu met een grote biodiversiteit hebben geschept, zal dan alleen beton te vinden zijn. De verplaatsing van complexe rif-ecosystemen naar niet-beïnvloede wateren is volgens zeebiologen niet mogelijk.

Lokale milieuactivisten hebben de regering gedwongen om bij een nationaal referendum de opinie van de bevolking in te winnen. Wanneer dit referendum plaats zal vinden, is nog niet bekend. In de tussentijd hopen zij op internationale steun. Dus teken deze petitie!

Achtergronden

De Caymaneilanden zijn een Brits overzees gebied. De eilanden worden beschouwd als een belastingparadijs en als het op vijf na grootste financiële centrum ter wereld. Rond 200.000 bedrijven zijn hier geregistreerd (stand 2013). De meeste internationaal actieve banken hebben er een filiaal. Daarnaast is ongeveer 40 % van alle hedgefondsen gevestigd op de Caymaneilanden, waardoor ze de grootste hedgefondslocatie ter wereld zijn. De lokale bevolking geeft de voorkeur aan de term "offshore financieel centrum" in plaats van "belastingparadijs".

De Caymaneilanden heffen noch inkomsten- noch bedrijfsbelasting maar financieren zichzelf door middel van invoerrechten en -vergoedingen.

Het toerisme staat er centraal. Voor de hoofdstad George Town met zijn bijna 32.000 inwoners liggen er soms 8 cruiseschepen tegelijkertijd. Dan stromen tot 20.000 dagelijkse bezoekers de stad in. Op de Caymaneilanden leven in totaal 61.559 mensen.

Volgens milieuactivisten is het pier-project "weinig transparant". De bouwkosten zouden kunnen oplopen tot 150 en 300 mln. US dollar en daarmee zo hoog zijn als nooit tevoren in de geschiedenis van het Britse overzees gebied. De opdracht voor het bouwen zou eventueel door de China Harbour Engineering Company kunnen worden uitgevoerd.

De beroemde onderzoeker Jean-Michel Cousteau, die de zee bestudeerde waarschuwt voor dit project en schreef aan de Minister voor Toerisme en Milieu:

"De mensen komen niet naar het eiland om te shoppen – maar voor het milieu. De riffen zijn al gestrest vanwege de klimaatverandering, de overbevissing en de overmatige bemesting. Om de Cayman-riffen te behouden moeten wij de invloed van de mens verminderen en niet versterken."

(„Shopping on Grand Cayman is not what draws people to the island — it is the natural environment. The reefs are already stressed from climate change, over-fishing, and increased nutrient input. Maintaining Cayman’s reefs requires that we reduce human impact, not increase it”)

Begeleidende brief

Aan: Management van Royal Caribbean, Carnival, MSC, Disney en andere cruisemaatschappijen

Geachte dames en heren,

Kristalhelder water, een verscheidenheid aan kleurrijke vissen, prachtige koraalriffen en stranden – veel Noord-Amerikaanse en Europese toeristen dromen van een cruisevaart naar de Caraïbische Zee. De maatschappijen weten dat en promoten hun reizen met paradijselijke afbeeldingen.

Maar toeristen zouden ontwaken in een nachtmerrie als ze beseffen dat cruisemaatschappijen meewerken aan de verwoesting van deze ecosystemen zoals op de Caymaneilanden.

De regering van de Caymaneilanden is van plan om een pier te bouwen in de haven van George Town. Het is bekend dat cruisemaatschappijen kleine eilandstaten zoals de Caymaneilanden onder druk zetten om dergelijke havenfaciliteiten te voorzien – anders zouden hun schepen er niet meer op aansturen.

De bouw en het toenemende scheepvaartverkeer in ecologisch kwetsbare gebieden zou unieke koraalriffen vernietigen. Volgens zeebiologen is de verplaatsing van riffen naar elders en de vergoeding van schade niet mogelijk. De riffen – leefmilieu van talloze soorten van vissen, mosselen, schaaldieren, sponzen en planten – zouden voor altijd verloren gaan.

De vernietiging van de koraalriffen en de mariene ecosystemen is niet aanvaardbaar! De inwoners van de Caymaneilanden zetten zich sinds jaren in voor hun milieu. Nu vragen ze de internationale gemeenschap om steun. Samen eisen zij:

- Geef geen steun aan de bouw van een pier in de haven van George Town, Caymaneilanden.
- Bescherm de koraalriffen van George Town in plaats van ze te verwoesten.
- Initieer, bevorder en financier geen projecten die koraalriffen, mangroves en andere mariene ecosystemen beschadigen en vernietigen.
- Steun de bescherming van mariene ecosystemen in de Caraïbische Zee en wereldwijd.

Met vriendelijke groet

Nieuws & updates

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!