Cruiseschepen zijn vuilspuiters

Cruiseschip Hanseatic op de Elbe in Hamburg, Duitsland Cruiseschip Hanseatic op de Elbe in Hamburg, Duitsland (© Mathias Rittgerott)

28 aug 2019

Cruiseschepen brengen de gezondheid in gevaar van mensen in havensteden en kusten. De schepen van de wereldmarktleider Carnival alleen al stoten bijna tien keer zoveel zwaveloxiden uit op de Europese kusten als 260 miljoen Europese auto's samen.

De emissies van de maatschappij Royal Caribbean Cruises die de nummer 2 in de wereld is, waren in 2017 4 keer hoger dan die van alle auto's in de EU, Noorwegen, Montenegro, IJsland en Groenland samen. Dat blijkt uit een studie van de milieuorganisatie Transport and Environment (T&E).

Dit komt doordat de schepen met zware olie varen die bijzonder schadelijk is voor het milieu. De dikke, taaie brandstof blijft over nadat benzine, diesel en kerosine uit ruwe olie zijn gewonnen. Terwijl de emissies van auto's wordt tegengegaan, lijken schepen een vrijkaartje voor de luchtvervuiling te hebben.

Emissies van zwaveldioxide zijn schadelijk voor de gezondheid en dragen bij tot de verzuring van de bodems en de zee.

Vooral in de havensteden Barcelona, Palma de Mallorca en Venetië lijden mensen onder de luchtvervuiling door de reuze cruiseschepen. In ons buurland Duitsland zijn de koplopers de steden Hamburg (plaats 15) en Warnemünde (plaats 22). In Nederland zijn het de steden Rotterdam (plaats 32) en Amsterdam (plaats 34) en in België de stad Zeebrugge (plaats 35) die het meest vervuild zijn. Bij andere landen staan Spanje, Italië en Griekenland voorop.

Cruiseschepen spelen ook een angstaanjagend belangrijke rol als het gaat om stikstofoxiden: in heel Europa veroorzaken ze evenveel emissies als 15 procent van de personenwagens. In Marseille waren 57 schepen verantwoordelijk voor rond een kwart van de in totaal 240.000 auto's in de stad.

De merken AIDA, Costa en Cunard met de Queen Mary 2 zoals de Holland America Line behoren ook tot de Carnival Corporation & plc. De maatschappelijke zetel is respectievelijk in Panama en Groot-Brittannië.

Tot Royal Caribbean Cruises behoren de merken "Mein Schiff" en "Hapag-Lloyd Cruises" (allebei TUI). Hun maatschappelijke zetel is in Liberia.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!