Teken de petitie om de genocide door Bolsonaro te voorkomen!

Inheemse vrouwen protesteren in Brazilië tegen de houtkap van hun regenwoud en beschermde gebieden Inheemse vrouwen protesteren tegen de houtkap van hun regenwoud en beschermde gebieden (© Apib Comunicação - CC BY-SA 2.0)

Braziliaanse advocaten en mensenrechtenactivisten roepen het Internationaal Strafhof in Den Haag op om een onderzoek in te stellen tegen president Bolsonaro. Hij zou oproepen tot misdaden tegen de menselijkheid en moord op de 300 inheemse volkeren van het Zuid-Amerikaanse land.

Nieuws & updates Appel

Aan: Mevrouw Fatou Bensouda, aanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag

“Het Internationaal Strafhof moet president Bolsonaro onderzoeken op genocide en systematische aanvallen op de inheemse volkeren in Brazilië.”

Lees de begeleidende brief

Op 27 november 2019 overhandigden het Braziliaanse collectief van advocaten voor mensenrechten (CADHu) en de mensenrechtencommissie van Dom Paulo Evaristo Arns een 71 pagina's tellend rapport aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De groep roept de verantwoordelijke aanklager van de rechtbank in Den Haag, mevrouw Fatou Bensouda, op een onderzoek in te stellen naar Bolsonaro wegens het aanzetten tot genocide en systematische aanvallen op inheemse volkeren.

"Brazilië bevindt zich in een noodsituatie en daarom hebben we deze drastische stap tegen onze eigen president gezet. Wij moeten de rechten van ons volk beschermen", verklaart José Carlos Dias, voormalig minister van Justitie van het land, tegen The Guardian.

De regering van Bolsonaro zou oproepen tot aanvallen op de inheemse bevolking van Brazilië en hun land onder het voorwendsel van de ontwikkeling van het Amazonegebied. Achter de mishandeling van en de minachting voor de rechten van de bijna een miljoen inheemse mensen in Brazilië zou een vooropgezet plan schuilen.

Het doel van Bolsonaro zou zijn om de beschermde gebieden van de inheemse bevolking te exploiteren: Mijnbouwbedrijven, houthakkers, sojaboeren, veeboeren en de suikerrietindustrie moeten hun regenwoud kunnen plunderen.

"Ons nationaal rechtssysteem is niet in staat om een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar president Bolsonaro uit te voeren", zegt Eloísa Machado, hoogleraar staatsrecht. De verhoudingen in het land doen haar denken aan de tijd van de militaire dictatuur.

Nu leggen de Braziliaanse mensenrechtenactivisten hun hoop op de aanklager van het Internationaal Strafhof. Zij moet informatie verzamelen en besluiten of zij een onderzoek tegen Bolsonaro wil instellen, zo hebben de groepen uitgelegd.

Achtergronden

Braziliaanse advocaten en een invloedrijke mensenrechtengroep, waaronder zes voormalige ministers van de regering, willen de extreemrechtse president Jair Bolsonaro voor het Internationaal Strafhof aanklagen wegens het bevorderen van de genocide op de inheemse bevolking van Brazilië.

Het Braziliaanse collectief van advocaten voor mensenrechten (CADHu) en de mensenrechtencommissie van Dom Paulo Evaristo Arns overhandigden Fatou Bensouda, aanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een "informatieve nota". Zij riepen op tot een "voorlopig onderzoek naar het aanzetten tot genocide en wijdverbreide systematische aanvallen op inheemse volkeren" door Bolsonaro.

Bensouda zal nu informatie inwinnen bij de regeringen van Brazilië en andere landen, de Verenigde Naties en andere intergouvernementele organisaties, NGO's en andere bronnen om te beslissen of een goedkeuring voor een onderzoek zal worden aangevraagd, zeiden de groepen.

Bolsonaro’s acties, woorden en nalatigheden met betrekking tot de milieurechten in Brazilië kunnen worden geclassificeerd als aanvallen op de burgerbevolking, staat in het document.

Begin maart 2020 heeft een delegatie van inheemse mensen uit Brazilië aangifte gedaan van moorden en landdiefstal bij de VN-Mensenrechtenorganisatie in Genève.

Op 5 februari 2020 heeft de regering van Bolsonaro de Wet 191/2020 bij het Braziliaanse parlement ingediend, die voorziet in het vrijgeven van inheemse beschermde gebieden voor de mijnbouw, de olie-industrie, waterkrachtcentrales en agro-industriële projecten. Enkele dagen later, tijdens een vergadering op 18 februari, riep een delegatie van de inheemse bevolking de voorzitter van het parlement, Rodrigo Maia, op om het wetsvoorstel af te wijzen.

Volgens Human Rights Watch zou Bolsonaro's beleid criminele netwerken aanmoedigen die zich bezighouden met illegale houtkap in het Amazonegebied en die inheemse mensen, bewoners en milieu-instellingen bedreigen en geweld gebruiken.

20.000 illegale goudzoekers zijn al het Yanomami-reservaat al binnengedrongen. Ze kappen het regenwoud, vernietigen de riviergebieden en vervuilen ze met zeer giftig kwik, dat ze gebruiken om de gouddeeltjes te binden.

De mijnwerkers brengen ziekten binnen waartegen de inheemse bevolking geen immuunsysteem heeft, ze brengen alcohol, prostitutie en geweld met zich mee.

De inheemse bevolking verzet zich en eist dat hun grondwettelijke rechten en hun erkende gebieden worden gerespecteerd en met rust gelaten. Bolsonaro zet bewust aan tot haat tegen de inheemse bevolking, die hij omschreef als "dieren uit de dierentuin", "prehistorische mensen" en een belemmering voor de ontwikkeling van het land.

In plaats van de plunderaars uit de beschermde gebieden te verwijderen, heeft de Braziliaanse president Bolsonaro op 5 februari 2020 een wetgevingsinitiatief ingediend om ook de inheemse reserves vrij te geven voor de mijnbouw, de houtkap en de soja-, suikerriet- en veeteelt.

De jaarbalans van zijn beleid: Volgens het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) is 9.166 vierkante km bos - een oppervlakte 10 keer zo groot als Berlijn - gerooid of in brand gestoken. Daardoor is het ontbossingspercentage sinds het aantreden van Bolsonaro met 85% gestegen.

Omdat de cijfers over milieuvernietiging hem niet goed uitkwamen, had Bolsonaro de directeur van het INPE-Instituut gewoon ontslagen. Milieuactivisten en buitenlandse NGOs zouden achter de verwoestende bosbranden staan, beweerde Bolsonaro.

Meer informatie:

APIB, 24 jan. 2020. Articulação dos Povos Indígenas aciona PGR contra Bolsonaro por crime de racismo: http://apib.info/2020/01/24/articulacao-dos-povos-indigenas-aciona-pgr-contra-bolsonaro-por-crime-de-racismo/

Begeleidende brief

Aan: Mevrouw Fatou Bensouda, aanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag

Geachte mevrouw Bensouda,

Volgens mensenrechten-, inheemse en milieuorganisaties schendt de Braziliaanse regering onder leiding van president Jair Bolsonaro de mensenrechten op de meest ernstige manier.
Wij dringen er bij u als aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag op aan om een " voorlopig onderzoek in te stellen naar president Bolsonaro wegens het aanzetten tot genocide en de wijdverbreide systematische aanvallen op inheemse volken" in Brazilië.
Het Braziliaanse advocatencollectief van de mensenrechten (CADHu) en de mensenrechtencommissie van Dom Paulo Evaristo Arns (Arns-commissie) hebben u al gevraagd dit te doen met een "informatieve nota" *) en een bijeenkomst op 27 november 2019.

Met vriendelijke groet,

*) https://apublica.org/wp-content/uploads/2019/11/e-muito-triste-levar-um-brasileiro-para-o-tribunal-penal-internacional-diz-co-autora-da-peticao.pdf

Nieuws & updates

Deze petitie is ook beschikbaar in de volgende talen:

239.987 deelnemers

Help ons 250.000 te bereiken:

Laatste activiteiten

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!