Internationaal Strafhof in Den Haag stelt onderzoek in naar Braziliaanse president Bolsonaro wegens genocide

Een met een verenkroon versierde inheemse vrouw; op de achtergrond twee andere vrouwen Inheemsen protesteren in de hoofdstad Brasília met een protestmars (© Apib Comunicação - CC BY-SA 2.0)

13 feb 2021

Braziliaanse mensenrechtenactivisten hebben een aanklacht ingediend tegen de Braziliaanse president wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Red het Regenwoud steunt dit initiatief met een petitie. Nu heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag de aanklacht toegelaten en een vooronderzoek ingesteld tegen president Bolsonaro.

Meer dan één jaar geleden overhandigden het Braziliaanse advocatencollectief van de mensenrechten (CADHu) en de mensenrechtencommissie Dom Paulo Evaristo Arns een 71 pagina's tellend rapport aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zij roepen de verantwoordelijke aanklaagster van de rechtbank in Den Haag, mevrouw Fatou Bensouda, op een onderzoek in te stellen naar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro wegens het aanzetten tot genocide en systematische aanvallen op inheemse volkeren.

Nu heeft het Internationaal Strafhof de aanklacht toegelaten en een voorlopig onderzoek ingesteld. De rechtbank overweegt nu om tot strafvervolging over te gaan tegen Bolsonaro. Er moet worden vastgesteld "of op basis van de beschikbare informatie de vermeende misdaden onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof vallen", aldus aanklaagster Fatou Bensouda.

Het is de eerste keer dat de internationale vervolgingsinstantie een dergelijk onderzoek heeft ingesteld tegen een Braziliaanse president. Voor de reputatie van Brazilië, dat zichzelf als een leidende macht in Latijns-Amerika beschouwt, betekent het proces een ernstig gezichtsverlies. Bijzonder bedenkelijk is ook de rol van agressieve evangelische sekten en vrije kerken die de ultrarechtse Bolsonaro aan het bewind hebben geholpen en zijn beleid hebben gesteund.

Red het Regenwoud steunt het initiatief met de petitie "Teken de petitie om de genocide door Bolsonaro te voorkomen!" die al is ondertekend door 227.862 mensen uit de hele wereld. Teken alsjeblieft ook:

https://www.regenwoudredden.org/petities/1216/teken-de-petitie-om-de-genocide-door-bolsonaro-te-voorkomen

Meer informatie:

https://www.brasildefato.com.br/2020/12/18/tribunal-penal-internacional-investiga-bolsonaro-o-que-isso-significa

https://valor.globo.com/politica/noticia/2020/12/15/caso-contra-bolsonaro-passa-a-ser-oficialmente-estudado-no-tribunal-de-haia.ghtml

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!