Bescherm Liberia‘s bossen – geen uitverkoop voor Dubai’s excessen

Medewerkers van de Wild Chimpanzee Foundation (WCF) en ecoguards staan voor een machtige boom in het Sapo Nationaal Park, Liberia In Liberia‘s Sapo Nationaal Park groeien machtige oerwoudreuzen (© Rettet den Regenwald / Mathias Rittgerott) Rivier in het Sapo Nationaal Park Liberia is grotendeels nog bedekt met bos (© Mathias Rittgerott) Chimpansee in het Grebo-Krahn Nationaal Park, Liberia Het is het thuis van de met uitsterven bedreigde chimpansees (© WCF) Dorp in Liberia Er leven vele mensen in en rondom de bossen … (© Rettet den Regenwald / Mathias Rittgerott) Vrachtwagen die vast zijn gelopen in de modder, Liberia … en dat vaak onder moeilijke omstandigheden. (© Mathias Rittgerott)

Liberia‘s regering is begonnen met het verkopen van 1 mln. ha bos aan Blue Carbon. Dit concern uit Dubai wil door de zogenoemde bescherming van regenwouden in West-Afrika Carbon Credits kopen om daarmee klimaatschadelijke emissies te compenseren. Maar de verkoop bedreigt de rechten van de bevolking en het klimaat heeft er geen baat bij.

Nieuws & updates Appel

Aan: De regering van Liberia, de regeringen van Duitsland en andere landen in het Noorden van de wereld

“”

Lees de begeleidende brief

Liberia heeft een schat die de meeste West-Afrikaanse landen allang zijn kwijtgeraakt: weelderige tropische regenwouden. Ze bedekken meer dan 4 mln. ha van het land en vormen een habitat voor chimpansees, dwergnijlpaarden en bosolifanten. Honderdduizenden mensen leven in en van de bossen.

Helaas worden deze bossen in recordsnelheid gekapt. Ze moeten dus beter worden beschermd – voor de lokale bevolking, de natuur en het klimaat.

Het particuliere bedrijf Blue Carbon LLC belooft precies dat te gaan doen. Het bedrijf, dat is gevestigd in het olie-emiraat Dubai, wil zogenaamde koolstofkredieten inkopen voor de bescherming van regenwouden in Liberia. Het wil deze kredieten verkopen aan klanten die ze kunnen gebruiken om hun klimaatschadelijke uitstoot op papier te compenseren. Met deze deal zou ongeveer 1 mln. ha land voor 30 jaar in handen zijn van Blue Carbon – ongeveer 10% van het hele landoppervlak van Liberia.

Liberiaanse en internationale milieuorganisaties trekken aan de bel:

"Het ontwerp van de Blue Carbon-overeenkomst schendt de progressieve Liberiaanse land- en bosbouwwetten die de vrije, voorafgaande, geïnformeerde instemming van gemeenschappen beschermen. Naar verwachting zal de overeenkomst de lokale bevolking beroven van een miljoen hectare van hun traditionele land en van hun middelen van bestaan”, zegt Jonathan W. Yiah van het Sustainable Development Institute (SDI).

Doe een beroep op de regering van Liberia om de onderhandelingen met Blue Carbon LLC te stoppen.

Compensatiebetalingen en Carbon Credits zijn een schijnoplossing in de strijd tegen de klimaatcrisis.

Eis dus samen met ons van de regeringen van Duitsland en andere landen in het noordelijke deel van de wereld: Verminder uw uitstoot tot "echt nul" en vervul uw beloftes voor de bescherming van bos en natuur.

Start van de petitie: 07-09-2023

Achtergronden

Het bedrijf Blue Carbon LLC

Blue Carbon LLC is eigendom van Sheikh Ahmed Dalmook Al Maktoum, een lid van Dubai’s koninklijke familie wier rijkdom berust op olie en gas. Het bedrijf is een jaar geleden opgericht en heeft blijkbaar geen ervaring met Carbon Credits.

Blue Carbon heeft zijn kantoor in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de gastheer van de COP 28 van november/december 2023. Eén van de onderwerpen van de conferentie zal het ontwerp van Artikel 6 van het Klimaatakkoord van Parijs zijn – waar koolstofkredieten worden gedefinieerd.

Een Münchhausen-scenario

De VAE blijven broeikasgassen produceren via hun olie- en gasactiviteiten. Ze compenseren hun uitstoot via hun eigen koolstofkredietprogramma. Op papier kunnen de Emiraten hun klimaatbeloften nakomen, Liberia waarschijnlijk niet. Greenwashing die verantwoordelijkheid en toezeggingen op hun kop zet.

Naast Liberia heeft Blue Carbon intentieverklaringen gesloten met de regeringen van Papoea-Nieuw-Guinea, Tanzania, Zambia, Zimbabwe en mogelijk ook Angola.

Links en bronnen

IFMCM Issues Statement On Proposed Conservation Agreement Between Liberia and Blue Carbon

https://gnnliberia.com/ifmcm-issues-statement-on-proposed-conservation-agreement-between-liberia-and-blue-carbon/.

Independent Forest Monitoring Coordination Mechanism ‘Sounds Warning Bell’….

https://frontpageafricaonline.com/environment/independent-forest-monitoring-coordination-mechanism-sounds-warning-bell-over-proposed-agreement-between-liberia-green-carbon/.

International_Statement_on_the_Carbon_Deal_-_Carbon_Blue_and_Liberia.pdf

https://www.fern.org/fileadmin/uploads/fern/Documents/2023/International_Statement_on_the_Carbon_Deal_-_Carbon_Blue_and_Liberia.pdf.

Blue Carbon LLC: A United Arab Emirate company that aims to greenwash the country’s massive carbon footprint

https://reddmonitor.substack.com/p/blue-carbon-llc-a-united-arab-emirate.

International statement on the carbon deal between Blue Carbon and the Liberian Government

https://reddmonitor.substack.com/p/international-statement-on-the-carbon.

Communities Demand Consent Right In Blue Carbon Deal

https://thedaylight.org/2023/09/04/liberian-communities-demand-consent-right-in-blue-carbon-deal/.

Massive carbon offset deal with Dubai-based firm draws fire in Liberia

https://news.mongabay.com/2023/08/massive-carbon-offset-deal-with-dubai-based-firm-draws-fire-in-liberia/.

Blue Carbon LLC’s green grabbing spree continues with a 7.5 million hectare deal in Zimbabwe

https://reddmonitor.substack.com/p/blue-carbon-llcs-green-grabbing-spree.

Africa Climate Summit: “It looks like a trade conference on carbon credits”

https://reddmonitor.substack.com/p/africa-climate-summit-it-looks-like.

Liberia to concede territory to UAE firm in carbon offset deal

https://www.middleeasteye.net/news/liberia-uae-concede-territory-firm-carbon-offset-deal.

Cabinet Resolution Concerning Blue Carbon LLC Procurement Process

https://www.ppcc.gov.lr/doc/Cabinet%20Resolution%20Ok.pdf.

Begeleidende brief

Aan: De regering van Liberia, de regeringen van Duitsland en andere landen in het Noorden van de wereld

Geachte dames en heren,

De wereld lijdt onder een wereldwijde klimaatcrisis. Hittegolven, droogte, overstromingen en stormen zijn slechts enkele van de rampen die duizenden levens kosten en grote gebieden verwoesten.

Het is een schijnoplossing in de strijd tegen deze existentiële crisis om de klimaatschadelijke emissies die worden uitgestoten bij het verbranden van fossiele energiebronnen te willen compenseren door Carbon Credits (koolstofkredieten). Hierdoor kunnen vervuilers het klimaat blijven vervuilen en wordt de last van klimaatbescherming gelegd bij landen die het minst verantwoordelijk zijn.

De deal die de regering van Liberia met het bedrijf Blue Carbon LLC uit de Verenigde Arabische Emiraten wil sluiten is er een modelvoorbeeld van: De deal bedreigt de landrechten en de bestaansbasis van de lokale bevolking in Liberia en beperkt de mogelijkheden van het land om zijn eigen verplichtingen voor de bescherming van klimaat en biodiversiteit te kunnen vervullen.

Liberia’s bossen worden in tot nu toe ongekende mate gerooid en moeten dus ongetwijfeld beter worden beschermd. Maar het is nog maar zeer de vraag of de voorgestelde deal met Blue Carbon iets serieus zal uithalen.

Daarom verzoeken wij de regering van Liberia:

- Stop de onderhandelingen met Blue Carbon LLC.

- Maak alle relevante documenten openlijk toegankelijk.

- Zorg ervoor dat compensatiemechanismen de landrechten en bestaansmiddelen van de getroffen bevolkingsgroepen respecteren. De volgende wetten zijn relevant: National Forestry Reform Law (2006), Community Rights Law (2009) with Respect to Forest Lands en Land Rights Law (2018). Hou vooral rekening met de principes van de vrije, voorafgaande, geïnformeerde instemming (FPIC) en de belangen van de lokale bevolking.

- Onderzoek of koolstofkredietmechanismen het vermogen van Liberia beperken of juist vergroten om zijn eigen klimaatdoelen te bereiken.

Wij verzoeken de regeringen van Duitsland en andere landen in het noorden van de wereld:

- Neem uw verantwoordelijkheid als de landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis door uw uitstoot te verminderen tot "echt nul" en niet tot "netto nul" in het beste geval door middel van compensaties en koolstofkredieten.

- Zorg ervoor dat de bosbescherming in Liberia en andere landen de nodige financiële middelen krijgt. Het geld moet niet komen uit marktmechanismen zoals koolstofkredieten. In plaats daarvan kunnen de middelen worden verkregen door onder andere heffingen en belastingen op internationale financiële transacties en het afschaffen van schadelijke subsidies.

- Vervul uw belofte om regenwoudlanden te helpen hun bossen, klimaat en biodiversiteit te beschermen.

Met vriendelijke groet,

Nieuws & updates Footnotes

deal

Het “conservation agreement” werd in het geheim onderhandeld. Het Memorandum of Understanding is op 25 maart 2023 ondertekend. Overheidsbronnen hebben de informatie gelekt aan milieuactivisten, kort voordat de regering begin augustus consultaties heeft geïnitieerd.


Sustainable Development Institute (SDI)

De milieuorganisatie SDI heeft haar kantoor in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Het is één van zeven ngo’s van het Independent Forest Monitoring Coordination Mechanism (IFMCM).

Deze petitie is ook beschikbaar in de volgende talen:

66.942 deelnemers

Help ons 100.000 te bereiken:

Laatste activiteiten

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!