Een veilige corridor door het bos voor chimpansees

Chimpansee in het Nationaal Park Het leefgebied van chimpansees verdwijnt – vandaar dat beschermde gebieden belangrijk zijn (© Sonja Metzger/ WCF)

17 nov 2023

Goed nieuws voor de chimpansees van West-Afrika: Het bos van Cavally in de Ivoorkust is verklaard tot natuurreservaat. Daarmee is dus de verbinding tussen Taï Nationaal Park en Sapo Nationaal Park beter beschermd.

De 67.500 hectare grote Cavally-bos behoort tot het grootste nog bestaande regenwoudgebied in West-Afrika. Het verbindt het Taï Nationaal Park in de Ivoorkust met het Sapo Nationaal Park in Liberia.

In het boscomplex leven enkele duizenden met uitsterven bedreigde West-Afrikaanse chimpansees (Pan troglodytes ssp. Veru).

Primatologen en milieuactivisten roepen daarom al jaren op tot een betere bescherming van het Cavally-bos. De Wild Chimpanzee Foundation (WCF) noemt de beslissing daarom ook een “monumentale stap naar het behoud van een van de laatste bastions van biodiversiteit in West-Afrika” en een “teken van hoop voor de bossen in Ivoorkust”.

De regering van Ivoorkust heeft het Cavally-bos op 13 september verklaard tot  natuurreservaat (Reserve naturelle). Tot nu toe was het gebied alleen „geclassificeerd bos” waar commerciële houtkap was toegestaan en grote schade veroorzaakte. Nu is de nationaal park autoriteit Office Ivoirien des Parcs et Réserves (OIPR) verantwoordelijk voor het reservaat. Dat betekent dat houtkap volledig is verboden. De autoriteit van het nationale park wil nu de lokale gemeenschappen bewust maken van de status van het beschermde gebied en de bijbehorende wetten.

Het Cavally-bos heeft al een derde van zijn oppervlakte verloren. In het hele land is 90% van de Ivoriaanse bossen in de afgelopen zes decennia verdwenen. Commerciële houtkap heeft hieraan bijgedragen, net als illegale cacaoteelt. Volgens de WCF heeft de jacht “alarmerende proporties” aangenomen.

De Wild Chimpanzee Foundation is sinds tal van jaren een nauwe partner van Red het Regenwoud. Samen vechten wij voor de bescherming van het leefgebied van de West-Afrikaanse Chimpansee. Lees hier meer over het werk van de organisatie.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!