Aardolieproject drijft olifanten de dorpen in

Olifant in Tanzania Als het leefgebied van olifanten wordt verwoest kunnen ze een gevaar zijn voor de mens (© Rettet den Regenwald)

11 mei 2023

Veroorzaakt de oliewinning in Uganda's Murchison Falls National Park de vlucht van olifanten en de bijbehorende schade aan dorpen? De inwoners zijn overtuigd van wel en trekken aan de bel.

Er zijn al lang conflicten tussen mensen en olifanten maar sinds in de regio in en rond het Murchison Falls National Park wordt geboord naar olie zijn er duidelijk meer gevallen. In de afgelopen jaren waren volgens berichten meer dan 300 vrouwen, mannen en kinderen betrokken in 20 dorpen in het district Buliisa.

Olifanten verwoesten velden en tuinen waar fruitbomen groeien of cassave, mais, pompoenen en zoete aardappels werden geteeld. De dieren hebben mensen verwond, sommigen zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt. De dorpelingen maken zich ook zorgen over hun kinderen op hun weg naar school.

De inheemse bevolking is ervan overtuigt dat de toename van de conflicten direct samenhangt met de aardolieprojecten Tilenga en Kingfisher en de EACOP-pijpleiding. "Wij denken dat de olifanten vluchten voor het lawaai, het stof en de menselijke activiteiten van de aanleg van boorgaten, wegen en andere voorzieningen in het hart van het Murchison Falls National Park. Daardoor worden de dieren gestoord en bovendien worden routes geblokkeerd die de olifanten normaliter gebruiken", schrijven ze in een brief aan de Uganda Wildlife Authority, het Ugandese ministerie voor toerisme, aan het Ugandese parlement en aan de districtregering.

Volgens de berichten worden bovendien voedselbronnen van de olifanten vernietigd, zodat de dieren in de dorpen en op de velden naar voedsel zoeken.

Maar de overheid doet niks. De mensen zouden bijvoorbeeld kunnen worden ondersteunt met voedsel maar in plaats daarvan verlangt de overheid alleen naar bewijsfoto's – een levensgevaarlijke onderneming.

In hun brief vragen de dorpelingen o. a. om een schadevergoeding voor verloren oogsten en beschadigde huizen. Bovendien eisen ze een subsidie voor medische behandelingen. Maar hun eis gaat nog verder: "Stop alle activiteiten in verband met de aardolie-winning in en rondom het Murchison Falls National Park."

Red het Regenwoud werkt er met de partner-organisatie in Uganda en Tanzania al lang aan om de aardolieprojecten te stoppen. Teken alsjeblieft onze petitie, als je het nog niet hebt gedaan.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!