Teken alsjeblieft: Laat de olie in de bodem

Giraffen in het nationaal park Murchison Falls, Uganda De savanne van nationaal park Murchison Falls biedt een habitat voor een verscheidenheid aan dieren (© istockphoto.com)

Uganda heeft grote aardoliebronnen – drie grote concerns willen deze bronnen exploiteren. Voor de natuur en de bevolking zou het Tilenga-project catastrofale gevolgen hebben, want het is juist in het nationaal park Murchison Falls waar de olie gewonnen zal worden.

Nieuws & updates Appel

Aan: De President van Uganda Yoweri Museveni en het management van TOTAL, Tullow Oil, CNOOC, CCCC, Exim Bank of China

“De exploitatie van aardolie en andere industriële en infrastructurele projecten brengen het nationaal park Murchison Falls in gevaar. Voorkom deze catastrofe!”

Lees de begeleidende brief

De Murchison Falls zijn een juweel van Afrika. Hier stort zich de Victoria Nijl denderend over de rotsen van een nauwe kloof. Dit natuurfenomeen trekt duizenden toeristen aan uit de hele wereld en zorgt voor een goed inkomen voor de lokale bevolking.

De veelsoortige ecosystemen van de Albertine Graben zijn het leefmilieu van vrij iconische diersoorten zoals de leeuw, de olifant, het nijlpaard en nog minstens 500 andere soorten. Vanwege haar grote vogelwereld is de regio een beschermd gebied onder de Ramsar-conventie.

De unieke natuur is echter in gevaar als het aardolieproject Tilenga doorgaat. De olieconcerns TOTAL (Frankrijk), Tullow Oil (Groot-Brittannië) en CNOOC willen in de regio dagelijks 200.000 barrel olie delven uit 419 boorgaten. Daarnaast zouden er een raffinaderij, andere industriële installaties en een pijpleiding van 1.445 km naar de haven van Tanga in Tanzania komen.

Het startsein werd al gegeven: CCCC bouwt sinds het voorjaar van 2019 aan een piste door Murchison Falls nationaal park voor vrachtwagens – tot nu toe wordt de weg voornamelijk door safari-toeristen gebruikt.

Het nationaal park en de gangen naar andere beschermde gebieden zullen door de uitbreiding opgesplitst worden, een heleboel dieren zullen door botsingen met auto's en vrachtwagens overlijden en ook voor mensen zal het gevaar van dodelijke ongelukken stijgen. Voor milieuactivisten is duidelijk: De straat wordt alleen gebouwd voor de olie-industrie.

Maar in Uganda neemt het protest toe: "Het milieu mag niet opgeofferd en voor de olieproductie verkocht worden", schrijven milieuorganisaties uit de hele wereld in een brandbrief.

Nu geldt: Geen aardoliewinning in beschermde gebieden zoals de Murchison Falls!

Achtergronden

Het nationaal park Murchison Falls is al in 1952 opgericht en omvat 3.878 m2. In de regio met haar savanne-ecosystemen waartoe ook de beschermde gebieden Budongo, Bugoma en Wambabya behoren hebben wetenschappers 144 zoogdieren, 51 reptiel- en 755 plantensoorten geteld.

Olie in Murchison Falls – welke bedrijven zijn betrokken?

De hoeveelheid aardolie in de grond wordt op 6,5 miljard barrel geschat. Tussen 2011 en 2012 hebben TOTAL en CNOOC telkens 33 % van de eigenaar Tullow Oil uit Groot-Brittannië overgenomen. Tullow wil zich meer en meer terugtrekken uit het project en is bezig met het verkopen van zijn aandelen.

Enkele organisaties voor natuurbescherming en mensenrechten vechten al tegen TOTAL. Zij vertellen over landroof, het verlies van levensonderhoud van veel autochtone bewoners en van verpaupering. Les Amis de la Terre France en anderen klagen het concern aan in Parijs. Zij verwijzen naar een wet op de bedrijfsverantwoordelijkheid, die ook van toepassing is op dochterondernemingen in het buitenland.

Tullow Oil met zetel in London beschrijft zichzelf als "Afrika’s leidend onafhankelijk oliebedrijf" en is actief in 15 landen in Afrika, Zuid-Amerika en Jamaica. Zijn hoofdactiviteit is de exploratie van nieuwe olie- en gasvelden op land en op zee.

De China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) is het op één na grootste olieconcern van China. Het is vooral actief in Afrika, Iran en sinds kort ook in Europa en Noord-Amerika. Het is voor 70 procent in handen van de staat.

De China Communications Construction Company (CCCC) is een van de grootste bouwbedrijven ter wereld. In Uganda heeft het bedrijf de rond 40 km lange Expressway gebouwd tussen de luchthaven in Entebbe en de hoofdstad Kampala.

De Export Import Bank of China financiert het project en is dus betrokken bij de verwoesting van Murchison Falls nationaal park. De kosten voor de uitbreiding van drie "National Oil Roads" worden op ongeveer 485 mln. euro getaxeerd, waarvan 85 % als krediet (rond 410 mln. euro). Naast CCCC zijn er nog twee andere Chinese bedrijven bij het project betrokken. De wegenbouwprojecten zijn een voorbeeld van hoe China milieuschadelijke projecten in tal van landen initieert, financiert en uitvoert.

Volgens milieuactivisten is het bouwbegin door CCCC illegaal. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk of een milieueffectbeoordeling werd doorgevoerd. Tijdens twee openbare hoorzittingen bij het Tilenga-project zijn blijkbaar talloze regels geschonden.

Beschermde gebieden die geen bescherming bieden

In talloze landen geven overheden beschermde gebieden vrij voor de exploitatie van hulpbronnen, dammen of infrastructuurprojecten: In de Democratische Republiek Congo dreigt gevaar voor de nationale parken Virunga en Salonga door olieboringen en in Itombwe Natuurreservaat wil het Canadese bedrijf Banro goud delven. In Guinea is het Chinese bedrijf Sinohydro van plan om een stuwdam te bouwen in het nieuwe nationaal park Moyen-Bafing en ook in Tanzania wordt het UNESCO-werelderfgoedgebied Selous bedreigt door een stuwdam.

Wegen als "doos van Pandora"

Milieuactivisten vergelijken de bouw van wegen met het openen van "Pandora’ box of unplanned environmental maladies" en trekken parallellen met de verspreiding van kankercellen. Satellietbeelden laten zien hoeveel secundaire wegen er als een visgraatmotief door het land lopen na de aanleg van een weg buiten de bebouwde kom. Dit zijn zowel officiële als ook inofficiële wegen die bijvoorbeeld worden aangelegd door houthakkersbedrijven.

Wegen ontsloten voorheen ontoegankelijke gebieden voor de landbouw (velden, plantages, weilanden), houtkap, mijnbouw, stroperij en kolonisatie. Veel van de bedreigingen voor de regenwouden staan in verbinding met de wegenbouw. In de tropen is 95 % van de ontbossing geconcentreerd binnen 5 kilometer van de wegen.

Begeleidende brief

Aan: De President van Uganda Yoweri Museveni en het management van TOTAL, Tullow Oil, CNOOC, CCCC, Exim Bank of China

President Museveni,
Geachte dames en heren,

De regio rond om de Murchison Falls is een juweel van Afrika. De veelsoortige ecosystemen van de Albertine Graben zijn het leefmilieu van dergelijk iconische diersoorten zoals de leeuw, de olifant, het nijlpaard en nog minstens 500 andere soorten. Elk jaar komen duizenden toeristen hiernaartoe en zorgen voor een aanzienlijk inkomen voor de lokale bevolking en Uganda in het geheel.

De unieke natuur en het levensonderhoud van Uganda’s bevolking zijn echter in gevaar als het aardolie-project Tilenga en de daarmee verbonden infrastructuurprojecten doorgaan. Ook de toerismesector en de reputatie van Uganda als een natie die zich bekommert om de bescherming van de natuur en het klimaat zouden zwaar lijden.

Omdat men al heeft begonnen met de verruiming van de wegen door het nationaal park Murchison Falls zijn de eerste beschadigingen al zichtbaar.

Daarom eisen wij:

Maak een einde aan het Tilenga-project. Laat de olie in de bodem.
Maak een einde aan projecten zoals de wegenbouw die in verband staan met de olie-industrie.

Met vriendelijke groet

Nieuws & updates

Deze petitie is ook beschikbaar in de volgende talen:

218.822 deelnemers

Help ons 250.000 te bereiken:

Laatste activiteiten

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!