Weer olie-critici gearresteerd

Arrestatie van studenten op 24-11-2023 in Kampala Politie beëindigt demonstratie met geweld (© Bruce Nahabwe)

21 dec 2023

Politie en autoriteiten blijven studenten criminaliseren die zich verzetten tegen olieprojecten in Oeganda. Op 24 november werden in Kampala opnieuw zeven studenten gearresteerd omdat ze vreedzaam protesteerden tegen de aanleg van de East African Crude Oil Pipeline (EACOP). De jonge milieuactivisten werden naar de zwaarbeveiligde Luzira-gevangenis gebracht.

Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties omschreven de acties van de politie als het "instrumentaliseren van de rechtbanken" tegen klimaatactivisten. De autoriteiten gebruikten "mazen in de wet om critici gevangen te zetten".

De studenten hadden een petitie ingediend bij het Ugandese parlement. Aanleiding waren berichten dat banken uit China de controversiële pijplijn wilden financieren.

De activisten werden vier dagen vastgehouden in politiecellen. Daarna werden ze naar de Luzira gevangenis gebracht, waar ze in eerste instantie tot 8 december vastzitten. Hun vrijlating op borgtocht werd geweigerd.

"Terwijl de wereld zich beweegt in de richting van hernieuwbare energie, heeft Uganda besloten om de jeugd die vecht voor de toekomst van ons allemaal met geweld het zwijgen op te leggen. We moeten solidair zijn met deze activisten die onrechtmatig gevangen zijn gezet omdat ze opkwamen voor hun democratische rechten en mensenrechten," staat in een verklaring die via WhatsApp is verspreid. De autoriteiten moeten de studenten onmiddellijk vrijlaten.

#FreeTheStudents

Vanwege hun protesten tegen EACOP zijn al meerdere keren studenten gearresteerd. Pas op 6 november werd een aanklacht tegen 9 studenten na 12 maanden verworpen. Red het Regenwoud heeft de jonge mensen gesteund.

Er zijn tal van milieu- en mensenrechtenorganisaties tegen EACOP. Red het Regenwoud heeft er een petitie tegen opgestart. Mocht je handtekening er nog niet bij staan, teken dan alsjeblieft.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!