EACOP: Zal de bouw van de pijpleiding binnenkort beginnen?

Montage: Aardolie is een grote bedreiging voor de natuur Aardolie is een groot gevaar voor olifanten – StopEACOP (© RdR/Mathias Rittgerott)

12 jan 2024

De aanleg van de East African Crude Oil Pipeline EACOP lijkt te gaan beginnen. In december berichtte het EACOP-consortium dat pijpen zijn gearriveerd voor 100 kilometer van de pijpleiding in de haven van Dar es Salaam in Tanzania.

De levering "maakt de weg vrij voor de aanleg van de pijpleiding", aldus de website van het project. Terwijl er al boortorens zijn opgesteld in de olievelden in Uganda, is het tot nu toe rustig gebleven in Tanzania, en in het bijzonder op de locatie van de geplande oliehaven op het schiereiland Chongoleani bij de stad Tanga.

Volgens de krant The Citizen zullen de pijpen worden vervoerd naar de centraal gelegen stad Tabora, waar het leggen volgens de planning in april 2024 zal beginnen.

Koraalriffen en mangrovebossen bedreigd

De publieke verklaringen van de projectbeheerders over de gevolgen die de bouw en exploitatie van de oliehaven zullen hebben voor de mariene ecosystemen zijn echter volkomen ongeloofwaardig. Volgens de Daily News zei de milieufunctionaris van het EACOP-project, Mohammed Nuru, dat slechts 40 vierkante meter koraalrif en 240 vierkante meter mangroven zouden worden aangetast.

Op navraag van de milieuorganisatie Mangrove Action Project legde EACOP-directeur Martin Tiffen per e-mail uit dat 240 vierkante meter mangrove direct beschadigd zou worden, met nog eens 240 vierkante meter in een bufferzone. Daarnaast zou 65 vierkante meter worden gebruikt voor twee navigatiebakens. Dit wordt elders gecompenseerd op een totaal van 600 vierkante meter.

Zelfs realistischere oppervlaktecijfers zouden slechts een deel van de waarheid weergeven. Voor de aanleg van wegen, een tankpark, andere faciliteiten en arbeiderswoningen op het land, zou de natuur over veel grotere gebieden bedreigd en vernietigd worden. Het tankpark moet minstens 2 miljoen vaten olie kunnen bevatten om binnen 24 uur een grote Suezmax tanker te kunnen laden. De baai zou uiteraard uitgebaggerd moeten worden voor dergelijke schepen.

Het scheepvaartverkeer, met inbegrip van onderwaterlawaai en luchtvervuiling, zal ook toenemen. Lekkages en ongelukken met tankers vormen een enorme bedreiging voor het milieu.

In hoeverre de Coelacanth Marine Park betroffen zou zijn is niet duidelijk.

Tot op heden behoren de mariene ecosystemen met zeegrasvelden, koraalriffen en mangroves rond Tanga tot de meest intacte op aarde. Er leven bijvoorbeeld Coelacanthidae die al ten tijde van de dinosauriërs bestonden. Mangrovebossen, die in riviermondingen en aan kusten groeien en door middel van steltwortels zijn aangepast aan het zoute zeewater, worden beschouwd als de kraamkamer van veel vissoorten en zijn natuurlijke golfbrekers. Koraalriffen worden vaak vergeleken met regenwouden vanwege hun biodiversiteit.

Lokale milieuactivisten vinden de bewering van het EACOP-consortium dat het project gaat over de bescherming van de doejong, een soort zeekoe, "volslagen belachelijk". Er is al tientallen jaren geen enkel exemplaar van dit zeezoogdier waargenomen in het havengebied.


  1. 240 vierkante meter mangrovenVolgens de projectbeschrijving is de Marine Storage Terminal 46 hectare groot, de overige faciliteiten 40 hectare en de accommodatie 10 hectare (pagina 18).

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!