Milieuactivisten winnen rechtszaak

Studenten vieren de succesvolle afloop van de rechtszaak tegen hen Studenten vieren de succesvolle afloop van de rechtszaak tegen hen (© StopEACOP)

17 nov 2023

De rechtszaak tegen negen milieuactivisten in Uganda is eindelijk afgelopen. Een rechtbank in Kampala heeft de aanklacht verworpen tegen de studenten die hadden gedemonstreerd tegen de oliepijpleiding EACOP. De activisten hebben zich nooit laten intimideren en gaan door met hun strijd.

Het was een zenuwslopend proces voor de aangeklaagden. Meer dan een jaar geleden werden ze gearresteerd tijdens een vreedzame demonstratie tegen de aanleg van de oliepijpleiding EACOP.

"De staat heeft deze zaak georkestreerd om onze pogingen om studenten en jongeren te mobiliseren om te protesteren tegen de EACOP te belemmeren," zegt Ntambazi Imuran Java, een van de aangeklaagde studenten. "Deze ongegronde beschuldigingen hebben ons echter alleen maar gesterkt in onze vastberadenheid." Nu zouden ook de aanklachten tegen vier studenten die op 15 september werden gearresteerd, moeten worden ingetrokken.

"De uitspraak is een precedent dat Oegandezen het recht hebben om hun wensen kenbaar te maken over hoe ze willen dat hun land zich ontwikkelt," zei Brighton Aryampa, voorzitter van de organisatie Youth for Green Communities (YGC) die de studenten heeft begeleid bij hun procesgang.

Red het Regenwoud heeft de studenten gesteund m.b.v. een social-media-campagne en een petitie. Meer dan … (invoegen) mensen hebben de petitie ondertekend. De negen studenten danken iedereen die dit heeft gedaan.

De rechtbank heeft de rechtszaak verworpen omdat het parket geen enkele getuigen kon tonen. De advocaat van de studenten argumenteerde dat de rechtszaak geen strafvervolging was maar een vervolging van activisten.

Het internationale netwerk StopEACOP, waarbinnen Red het Regenwoud ook actief is, schrijft in een persmededeling: "De niet aflatende inzet van deze studenten, ondanks intimidatie, toont de kracht van geweldloos verzet. Zij vertegenwoordigen de hoop en veerkracht van een generatie die zich inzet voor een duurzaam Uganda dat investeert in zijn mensen en niet in pijpleidingen voor fossiele brandstoffen die de klimaatcrisis aanwakkeren. Hun vrijlating toont de kracht van solidariteit om onderdrukking te overwinnen."

Vooral banken en verzekeringen die een investering in dit project overwegen zouden hun steun moeten intrekken. Het project zou aanzienlijke risico's met zich meebrengen en zou schadelijk zijn voor mens, natuur en milieu. "De wereld luistert naar ons en we zullen onze stem niet laten verstommen."

Ongeacht de rechterlijke beslissing werken de activisten in Uganda in toenemende mate in een repressief klimaat. Dit blijkt uit een verslag van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch over het harde optreden tegen critici van EACOP.

Teken alsjeblieft ook onze petitie tegen de aardolie-projecten in Uganda als je het nog niet hebt gedaan.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte – voor de bescherming van het regenwoud!